• 04 FEB 16

  Portie vis per week verlaagt risico op dementie

  Het eten van minstens één portie vis per week verlaagt het risico op de ziekte van Alzheimer en aandoeningen die te maken hebben met dementie.

  “Dit is de eerste studie waarin we daadwerkelijk de hersenen van proefpersonen hebben kunnen onderzoeken op aanwezigheid van markers van dementie en ziekte van Alzheimer”, aldus onderzoeker Ondine van de Rest van de Wageningen Universiteit.. “Dat geeft een objectieve kijk op de associatie met visconsumptie.”

  Van de Rest maakt deel uit van een internationaal team dat aan het Rush University Medical Center in Chicago onderzoek heeft gedaan. Voor de studie werden ouderen uit Chicago en omgeving sinds 1997 gevolgd. Van hen werden de eetgewoonten en andere leefstijlfactoren in kaart gebracht.

  Van 286 ouderen werden de hersenen onderzocht op dementie en de ziekte van Alzheimer. In de breinen van ouderen die minstens één maal per week vis aten, troffen de onderzoekers minder markers van deze aandoeningen aan dan bij de groep die niet of nauwelijks vis aten.

  Gen

  Opvallend genoeg was de link tussen vis en dementie alleen aanwezig bij dragers van een bepaald gen dat mogelijk leidt tot een groter risico op Alzheimer en dementie. Verder onderzoek moet vaststellen of het eten van vis werkelijk een gunstig effect heeft voor mensen met deze genetische aanleg.

  De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of American Medical Association.