Depressie en visolie: een inleiding

Een groot aantal onderzoeken heeft inmiddels een duidelijke omgekeerde correlatie aangetoond tussen omega-3 inname en depressie. Omega-3 vetzuren hebben een preventieve werking en bij een al aanwezige depressie zal het de symptomen duidelijk verminderen. De beste resultaten worden behaald in combinatie met standaardtherapie.

Een onderzoek, uitgevoerd met 77 patiënten met een duur van 12 weken, leverde, in tegenstelling tot wat verwacht zou worden, geen positieve resultaten op. De reden hiervan zou kunnen zijn dat de dosis visolie die werd toegediend zeer hoog was in vergelijking met andere onderzoeken, namelijk 8 gram per dag. Omega-3 vetzuren uit visolie zijn zeer instabiel en bij een grote inname van visolie zonder extra inname van stoffen die deze visolie beschermen tegen oxidatie (zoals vitamine E), kan deze grote hoeveelheid visolie in het lichaam makkelijk leiden tot een grote hoeveelheid vrije radicalen, die op hun beurt weer depressie kunnen stimuleren. Een gelijksoortig onderzoek met als enig belangrijke verschil de dosis visolie, die 1, 2 en 4 gram bedroeg, liet zien dat de groep die 1 gram visolie per dag kreeg toegediend significant beter scoorde dan de placebogroep. De 2 gram groep toonde een zeer kleine verbetering en de 4 gram groep toonde geen enkele verbetering ten opzichte van de placebogroep.

Of een zeer grote hoeveelheid visolie in combinatie met extra antioxidanten wel een verbetering bewerkstelligt, moet nog blijken uit toekomstige studies.

De werking van visolie berust op de verandering die de omega-3 vetzuren teweeg brengen in de zenuwcelmembranen. Deze bestaan uit omega-6 vetzuren en omega-3 vetzuren, maar door de enorme overvloed van omega-6 vetzuren in het gemiddeld westers dieet en het veel voorkomende tekort aan omega-3 vetzuren is de verhouding tussen deze twee vetzuren in de celmembranen vaak ernstig verstoord. Dit leidt tot een functionele verandering in de activiteit van de receptoren in de membraanfosfolipiden. Wanneer deze balans weer wordt hersteld door het innemen van visoliesupplementen, zal dit een gunstige invloed hebben op de symptomen van depressie.

Meer informatie en wetenschappelijke artikelen zijn hieronder te vinden.

Doseringsadvies:

1000 mg EPA per dag. Voor meer informatie Klik hier

Meer informatie:

Boeken
Verwijzingen naar websites
Wetenschappelijk onderzoek en artikelen

Kenmerken van vetzuurtekort

Dr. Alexandra Richardson, verbonden aan de universiteit van Oxford, heeft een checklist opgesteld met de kenmerken van vetzuurdeficiëntie. Met deze checklist kunt u bepalen of u mogelijk voordeel zult hebben van het gebruik van visoliesupplementen.

Fysieke tekens van vetzuurdeficiëntie: overdreven dorst, frequent urineren, harde, droge bobbeltjes op de huid (‘folliculaire keratosis’), ruwe of droge huid en bros haar, hoofdroos, zachte en broze nagels;

Neiging tot allergie of atopie zoals eczeem, astma, hooikoorts etc.;

Visuele symptomen: slecht nachtzicht, gevoeligheid voor hevig licht, gezichtsstoornissen bij het lezen, bijvoorbeeld dat letters en woorden bewegen, zweven en troebel worden over de bladzijde;

Aandachtsproblemen: onder meer gemakkelijk afgeleid worden, moeilijkheden om langdurig geconcentreerd te blijven, problemen met het werkgeheugen en gevoelens die dikwijls beschreven worden als “mist in de hersenen”;

Emotionele gevoeligheid of labiliteit: in het bijzonder ongefundeerde angst en spanning, overmatige gemoeds-schommelingen, woedeaanvallen door lage frustratietolerantie;

Slaapproblemen: vooral moeite met inslapen ‘s avonds en ontwaken ‘s morgens.

BELANGRIJK: Al deze kenmerken kunnen ook andere oorzaken hebben. Wanneer u advies wilt over uw persoonlijke situatie naar aanleiding van de bovenstaande informatie consulteer dan altijd een medische professional.

Bron: Fatty Acids in Dyslexia, Dyspraxia, ADHD, and the Autistic Spectrum