Autisme en visolie: een inleiding

De toename van autisme de afgelopen decennia lijkt, net als ADHD, dyslexie en dyspraxie, samen te hangen met een verschuiving van de omega-3/omega-6 vetzuurbalans. De aandoening heeft een genetische basis, maar de symptomen kunnen, al naar gelang de genetische invloed, tot op zekere hoogte voorkomen of verminderd worden met behulp van een aangepaste voeding.

Eén van de belangrijkste onderdelen van die aangepaste voeding zal een verhoging moeten zijn van de inname van omega-3 vetzuren. Dit zal de omega-3/omega-6 vetzuurbalans, die bij het gros van de westerse bevolking sterk is verstoord, verbeteren.

Dit kan door inname van voeding die rijk is aan het omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur, wat in plantaardige producten voorkomt. Het lichaam kan dit vetzuur omzetten in de omega-3 vetzuren DHA en EPA. Maar omdat een overschot aan omega-6 vetzuren deze omzetting sterk belemmert, is het zeer aan te bevelen om niet de inname van alfa-linoleenzuur te verhogen, maar de inname van de, al geconverteerde omega-3 vetzuren, DHA en EPA te verhogen. Op deze manier omzeil je de moeizame omzetting die in het lichaam plaatsvindt.

Er zijn twee manieren waarop de inname van DHA en EPA verhoogd kan worden. De eerste is door het eten van vette vis, die rijk is aan deze twee vetzuren. De tweede manier is door supplementatie van visolie. De inname van visolie verdient de voorkeur boven het eten van veel vis, omdat vis steeds meer verontreinigd raakt met zware metalen, dioxinen en PCB’s. Ook zou men grote hoeveelheden vis moeten consumeren om te komen aan de hoeveelheid EPA die in één visolie-capsule zit.

Doseringsadvies:

1000 mg EPA per dag. Voor meer informatie Klik hier

Meer informatie:

Verwijzing naar website
Wetenschappelijk onderzoek en artikelen

Kenmerken van vetzuurtekort

Dr. Alexandra Richardson, verbonden aan de universiteit van Oxford, heeft een checklist opgesteld met de kenmerken van vetzuurdeficiëntie. Met deze checklist kunt u bepalen of u mogelijk voordeel zult hebben van het gebruik van visoliesupplementen.

Fysieke tekens van vetzuurdeficiëntie: overdreven dorst, frequent urineren, harde, droge bobbeltjes op de huid (‘folliculaire keratosis’), ruwe of droge huid en bros haar, hoofdroos, zachte en broze nagels;

Neiging tot allergie of atopie zoals eczeem, astma, hooikoorts etc.;

Visuele symptomen: slecht nachtzicht, gevoeligheid voor hevig licht, gezichtsstoornissen bij het lezen, bijvoorbeeld dat letters en woorden bewegen, zweven en troebel worden over de bladzijde;

Aandachtsproblemen: onder meer gemakkelijk afgeleid worden, moeilijkheden om langdurig geconcentreerd te blijven, problemen met het werkgeheugen en gevoelens die dikwijls beschreven worden als “mist in de hersenen”;

Emotionele gevoeligheid of labiliteit: in het bijzonder ongefundeerde angst en spanning, overmatige gemoeds-schommelingen, woedeaanvallen door lage frustratietolerantie;

Slaapproblemen: vooral moeite met inslapen ‘s avonds en ontwaken ‘s morgens.

BELANGRIJK: Al deze kenmerken kunnen ook andere oorzaken hebben. Wanneer u advies wilt over uw persoonlijke situatie naar aanleiding van de bovenstaande informatie consulteer dan altijd een medische professional.

Bron: Fatty Acids in Dyslexia, Dyspraxia, ADHD, and the Autistic Spectrum