Wat zijn Omega-3 vetzuren?

Omega-3 vetzuren zijn een familie van meervoudig onverzadigde vetzuren. Het zijn tevens essentiële vetzuren. Deze vetzuren worden essentieel genoemd omdat ze onmisbaar zijn voor onze gezondheid en ons lichaam ze niet (goed) zelf kan produceren. Tot de Omega-3 vetzuren behoren onder meer alfa-linoleenzuur, eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

In het schema hieronder ziet u het zogenaamde omega-3 vetzuurmetabolisme. Dit is een proces wat in ons lichaam plaatsvindt. Bovenaan het schema staat alfa-linoleenzuur, het eerste en tevens het enige echte essentiele omega-3 vetzuur. Het lichaam kan door middel van een serie chemische processen uit het (plantaardige) alfa-linoleenzuur alle daarop volgende omega-3 vetzuren produceren, dus ook het belangrijke EPA en DHA.

Helaas functioneert dit proces in ons lichaam maar zeer moeizaam en bovendien kan het door allerlei factoren helemaal ontregeld worden. Hierbij moet u denken aan het gebruik van koffie, alcohol, tabak en transvetzuren (aanwezig in o.a. veel koek en gebak en ‘industriele’ voedingsmiddelen). Ook kunnen allerlei ziektes en aandoeningen dit omzettingsproces verstoren of helemaal verhinderen.

EPA en DHA zullen we dus meestal uit onze voeding (vis) of uit voedingssupplementen (visolie) moeten halen.