Linolzuur

Linolzuur is een omega-6 vetzuur en bestaat uit 18 koolstofatomen met 2 dubbele bindingen. Linolzuur is van de omega-6 vetzuren als enige essentiëel en uit dit vetzuur worden door het lichaam andere omega-6 vetzuren gemaakt zoals gamma-linoleenzuur, dihomo-gamma-linoleenzuur en arachidonzuur.

Het lichaam kan zelf geen essentiële vetzuren maken en dus zal linolzuur via de voeding moeten worden aangeleverd. Een aantal bronnen van linolzuur zijn zonnebloemolie, saffloerolie maisolie, katoenzaadolie, sojaolie, granen en halvarine/margarine.

Omdat mensen in welvarende landen zelden een tekort hebben aan linolzuur en des te vaker een overschot is het niet verstandig om de linolzuurinname te verhogen. Wanneer er wel een tekort is aan dit vetzuur verdient het de voorkeur om capsules met teunisbloemolie of borage-olie in te nemen, deze oliën bevatten gamma-linoleenzuur. Op deze manier wordt de omzetting van linolzuur in gamma-linoleenzuur omzeilt, wat verstandig is omdat ook de omzetting van linolzuur in gamma-linoleenzuur te wensen overlaat.