De Ziekte van Crohn en visolie: een inleiding

Wat de oorzaak is van het ontstaan van de Ziekte van Crohn is nog niet bekend. Wel bekend is dat het een chronische darmontsteking betreft en zoals bij vele verschijnselen die het gevolg zijn van een ontsteking hebben de omega-3 vetzuren uit visolie een gunstige invloed op de ziekte.

Onderzoeken toonden een vermindering van de symptomen van de Ziekte van Crohn en in het bijzonder vermindering van pijn in de gewrichten. Deze verbetering is zeer waarschijnlijk het gevolg van de afname van de verhouding omega-6/omega-3 vetzuren en de hierdoor ontstane afname van arachidonzuur. Arachidonzuur is de voorloper van prostaglandine E2. Deze prostaglandine stimuleert het ontstaan van ontstekingen. Niet alleen verlagen omega-3 vetzuren de aanmaak van deze ontstekingsbevorderende stof, ze verhogen ook de aanmaak van prostaglandine E3, deze prostaglandine werkt juist ontstekingsremmend.

Eén specifiek onderzoek werd uitgevoerd met maagzuur-resistente visoliecapsules. Bij dit één jaar durende onderzoek bij patiënten die allen in een remissie-fase verkeerden, bleek dat dit visolie-preparaat een sterke bescherming bood tegen het weer opvlammen van de ziekteverschijnselen.

Verder kan visolie, door een positieve werking op de celontwikkeling in de darmen, leiden tot een vergroting van het darmslijmvliesoppervlak wat de absorptie van nutriënten doet toenemen en zo de voedingstoestand van de patiënt verbetert.

Meer informatie en wetenschappelijke artikelen zijn hieronder te vinden.

Doseringsadvies:

1000 tot 1500 mg EPA én 1000 tot 1500 mg DHA per dag. Voor meer informatie Klik hier

Meer informatie:

Wetenschappelijk onderzoek en artikelen

Kenmerken van vetzuurtekort

Dr. Alexandra Richardson, verbonden aan de universiteit van Oxford, heeft een checklist opgesteld met de kenmerken van vetzuurdeficiëntie. Met deze checklist kunt u bepalen of u mogelijk voordeel zult hebben van het gebruik van visoliesupplementen.

Fysieke tekens van vetzuurdeficiëntie: overdreven dorst, frequent urineren, harde, droge bobbeltjes op de huid (‘folliculaire keratosis’), ruwe of droge huid en bros haar, hoofdroos, zachte en broze nagels;

Neiging tot allergie of atopie zoals eczeem, astma, hooikoorts etc.;

Visuele symptomen: slecht nachtzicht, gevoeligheid voor hevig licht, gezichtsstoornissen bij het lezen, bijvoorbeeld dat letters en woorden bewegen, zweven en troebel worden over de bladzijde;

Aandachtsproblemen: onder meer gemakkelijk afgeleid worden, moeilijkheden om langdurig geconcentreerd te blijven, problemen met het werkgeheugen en gevoelens die dikwijls beschreven worden als “mist in de hersenen”;

Emotionele gevoeligheid of labiliteit: in het bijzonder ongefundeerde angst en spanning, overmatige gemoeds-schommelingen, woedeaanvallen door lage frustratietolerantie;

Slaapproblemen: vooral moeite met inslapen ‘s avonds en ontwaken ‘s morgens.

BELANGRIJK: Al deze kenmerken kunnen ook andere oorzaken hebben. Wanneer u advies wilt over uw persoonlijke situatie naar aanleiding van de bovenstaande informatie consulteer dan altijd een medische professional.

Bron: Fatty Acids in Dyslexia, Dyspraxia, ADHD, and the Autistic Spectrum