• 12 MAR 23

  Gebruik van visolie verbetert niet de lichaamssamenstelling van baby’s van moeders met overgewicht

  De lichaamssamenstelling van zuigelingen werd niet verbeterd door de inname van visolie, volgens een recente studie met zwangere vrouwen met obesitas of overgewicht.

  In de studie, die werd gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition, werd aangetoond dat visoliesupplementen weliswaar geen effect hadden op de lichaamssamenstelling van kinderen op de leeftijd van twee weken, maar wel leidden tot verminderde triglyceriden bij zowel moeders als zuigelingen op de leeftijd van drie maanden.

  129 vrouwen tussen 18 en 40 jaar met een BMI van ten minste 25 kg/m2 namen deel aan het dubbelblinde, gerandomiseerde onderzoek. Ze werden willekeurig toegewezen om vanaf uiterlijk 20 weken zwangerschap of zes capsules visolie of zes capsules olijfolie per dag te gebruiken. Drie maanden na de geboorte hadden de zuigelingen in de visoliegroep hogere BMI z-scores, ponderale indices, totale vetmassa en vetmassa-index – voornamelijk door een hogere perifere vetmassa (vet in armen en benen).

  Het belang van perifere vetmassa bij pasgeborenen is onbekend, maar bij kinderen en volwassenen vertonen perifeer vet en orgaanvet (centraal/buikvet) verschillende relaties met cardio-metabole risico’s, waarbij het centrale (of visceraal) vet erkend wordt als zeer schadelijk.

  Bronnen:
  The American Journal of Clinical Nutrition