Alfa-linoleenzuur

Alfa-linoleenzuur behoort tot de familie der omega-3 vetzuren en bestaat uit 18 koolstofatomen met 3 dubbele bindingen. Dit vetzuur is het enige essentiële omega-3 vetzuur en uit dit vetzuur kan het lichaam andere belangrijke omega-3 vetzuren maken zoals eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

Essentiële vetzuren kunnen niet door het lichaam zelf worden gemaakt en dus zal voeding moeten worden genuttigd die dit vetzuur bevat. Onder meer lijnzaad, raapzaad (koolzaad), walnoten en hun overeenkomstige oliën bevatten significante hoeveelheden alfa-linoleenzuur.

Voor de omzetting van alfa-linoleenzuur in EPA en DHA is het belangrijk dat er geen tekort is aan vitamine C, E, B3, B6 en de mineralen magnesium en zink. Aangezien er weinig westerlingen zijn die én voldoende alfa-linoleenzuur binnenkrijgen én geen tekort hebben aan deze vitaminen en mineralen, zijn er veel mensen die een tekort hebben aan EPA en DHA. Dit tekort kan dan ook het beste worden opgeheven/voorkomen door het eten van vis, die rijk is aan EPA en DHA, of door supplementatie met visoliecapsules. Deze visoliecapsules bevatten grote hoeveelheden EPA en DHA en zijn tevens vrij van PCB’s en zware metalen.