trefwoorden:

 

titel:

Uw brein als medicijn

 

ondertitel:

Zelf stress, angst en depressie overwinnen, het antwoord op Prozac, Lithium, Zyprexa en andere omstreden antidepressiva

auteur:

Dr. David Servan-Schreiber

uitgave:

Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, 2005

Oorspronkelijke uitgave:

Editions Robert Laffont, Parijs 2003, oorspronkelijke titel: Guérir.

ISBN:

90 215 3849 0

Opmerkingen:

Tekst achterflap: Diep in de hersenen zit een deel dat ons gevoel, humeur, gedrag, bloeddruk, ons immuunsysteem, kortom alles wat met ons welbevinden te maken heeft, beheerst: het emotionele brein. Door controle te krijgen over dit deel van de hersenen, is het mogelijk om stoornissen, die voorkomen uit stress, angsten of depressie zelf te genezen.

Vanuit deze nieuwe opzienbarende benadering beschrijft Dr. David Servan-Schreiber zeven natuurlijke behandelwijzen, die uitgaan van de eigen genezende kracht van de hersenen. Zijn methode is gebaseerd op baanbrekend onderzoek in het Shadyside Hospital van de gerenomeerde Universiteit van Pittsburgh en biedt een effectief alternatief voor de vaak langdurige en ingrijpende behandelingen als psychoanalyse en antidepressiva.

Hoofdstuk 9: De omega-3 revolutie: hoe moeten we het emotionele brein voeden?

 

trefwoorden:

schizofrenie

titel:

De echte oorzaken van schizofrenie

 

 

 

auteur:

Dr. Harold D. Foster

uitgave:

Ortho Communications & Science, december 2004

ISBN:

90 76161 08 9

Opmerkingen:

Tekst achterflap: De echte oorzaken van schizofrenie is een baanbrekend boek dat een volledig nieuwe kijk biedt op schizofrenie. De psychiatrische behandeling zit al jaren op het dode spoor van de ‘dopaminehypothese’, waardoor de behandelingsresultaten van deze ziekte armzalig zijn.

Dit boek maakt helder dat de symptomen niet het gevolg zijn van een teveel aan dopamine, maar van een teveel aan het haucinogene andrenochroom. Deze aanmaak wordt bevorderd door de typische kenmerken van de geïndustrialiseerde maatschappij, zoals stress, allergieën, voedingstekorten en de consumptie van suiker. Deze ‘triggers’ spelen vooral mensen met bepaalde genetische afwijkingen parten. Het genetische noodlot heeft altijd al bestaan. Zo is schizofrenie al duizenden jaren bekend en kwam ruwweg bij één op de 2000 inwoners voor. Maar de laatste 150 jaar, met de opkomst van de industrialisatie, is het aantal psychisch gestoorde mensen – grotendeels met het schizofreniesyndroom – bovenmatig toegenomen, vooral in stedelijke gebieden.

Foster concludeert dat de behandeling van schizofrenie op een volledig nieuwe leest moet worden geschoeid. Het doel: vermindering van de aanmaak van adrenaline en haar stofwisselingsproduct adrenochroom. In een stappenplan stippelt Foster de nieuwe route uit, die onder meer voert langs genetische screening, allergietests, een suikerarm dieet en een orthomoleculaire behandeling op basis van vetzuren en hoge doses vitaminen en mineralen, zoals vitamine B3, vitamine B6, selenium en zink.

Verkoopinformatie: www.ortho.nl

 

trefwoorden:

schizofrenie

titel:

The Madness of Adam and Eve

 

ondertitel:

How Schizophrenia shaped humanity

auteur:

David Horrobin

uitgave:

Bantam Press, Corgi books, 2001, 2002

ISBN:

0-552-99930-X

opmerkingen:

Schitterend boek van de vorig jaar veel te vroeg overleden David Horrobin. Horrobin, een ouderwetse multidisciplinaire wetenschapper, is een van de pioneers op het gebied van essentiële vetzuren. Het boek is een absolute aanrader voor wie wat wil weten over schizofrenie, evolutie en vetzuren. Zelfs wanneer je de kernhypothese van dit boek niet voetstoots aanneemt valt er veel te leren en te genieten.

Die kernhypothese is dat de genetische mutaties die hebben geleid tot schizofrenie (ca. 1,5 miljoen jaar geleden) er de oorzaak van waren dat het vrijwel statische bestaan van de toenmalige mensachtigen langzamerhand steeds dynamischer, expressiever, expansiever en aggressiever werd. Bij de in diezelfde tijd optredende sterke hersengroei speelden essentiële vetzuren in het dieet een belangrijke rol. De afname van essentiële vetzuren in ons dieet sinds de neolitische revolutie (landbouw) en in het bijzonder sinds de industriële revolutie hebben ook weer verstrekkende gevolgen gehad volgens Horrobin. Nogmaals: een aanrader!

 

 

 

 

trefwoorden:

EPA / DHA / visolie

titel:

Feiten over Vetten

 

ondertitel:

Het complete basiswerk over de voedingswaarde van oliën, vetten en cholesterol.

auteur:

Mary G. Enig, Ph.D.

uitgave:

Bethesdapress, USA, 2003

ISBN:

0-9678126-0-7

Opmerkingen:

Dr. Mary G. Enig doet al meer dan een kwart eeuw onderzoek naar voedingsvetten en oliën. Zij is met name geïnteresseerd in de invloed van gedeeltelijk gehydrogeneerde vetten en transvetzuren op de gezondheid.

Feiten over Vetten is een uitvoerig naslagwerk waarin alle aspecten van vetten worden belicht. Op grond van gedetailleerde informatie, leer je onderscheid maken tussen verschillende vetsoorten. Ook krijg je inzicht in het belang van essentiële vetzuren voor de gezondheid.

 

trefwoorden:

 

titel:

Gezond vanbinnen, vanbuiten Mooi

 

ondertitel:

Hoe gezonde voeding je leven positief verandert

auteur:

Jo Wyckmans

uitgave:

Minami-Manteau, Antwerpen 2002, 8e druk 2005

ISBN:

90-223-16041 (B)

Opmerkingen:

Een uitzonderlijk boek over optimale gezondheid, voeding en positief denken. Een interessant werk van Jo Wyckmans over voeding, toxische medicijnen, het behandelen van ziekten en aandoeningen en het behouden van een optimale conditie.

 

trefwoorden:

ADHD / depressie

titel:

van Freud tot omega-3

 

ondertitel:

een revolutionaire aanpak van depressie, ADHD, chronische vermoeidheid en chronische pijnen

auteur:

Prof. Dr. Michael Maes

uitgave:

Standaard Uitgeverij, 2005

ISBN:

90 0221481 2

Opmerkingen:

Depressie, chronische vermoeidheid, fibromyalgie, ADHD en burn-out zijn dé ziekten van de 21e eeuw. De klassieke geneeskunde heeft er geen antwoord op en beperkt zich ertoe de symptomen te bestrijden met anti-depressiva en Ritaline.

De Belgische neuropsychiater Prof. Dr. Michael Maes, verbonden aan de universiteit van Maastricht en aan de Vanderbilt University in Nashville, doet al langer dan derig jaar onderzoek naar de oorzaken van deze ‘beschavingsziekten’. In 1996 bewees hij als eerste dat meer dan de helft van de depressieve patiënten een tekort had aan omega-3 vetzuren.

In zijn poliklinieken MCare4U in Hasselt, Lier en Gent behaalt hij met zijn moleculaire psychiatrie verbluffende resultaten door een combinatie van klassieke medicatie, visoliesupplementen, antioxidanten en biofeedback.

In ‘Van Freud tot omega-3’ vertelt hij het verhaal van zijn zoektocht naar de kern van onze welvaartziekten. Hij legt uit waarom de klassieke psychiatrie niet werkt en zet in tal van casestudy’s uiteen hoe hij patiënten die jarenlang ziek waren, met succes behandelt.

Interviews met Prof. Dr. Maes

 

trefwoorden:

ADHD

titel:

The LCP Solution: The Remarkable Nutritional Treatment for ADHD, Dyslexia and Dyspraxia

 

ondertitel:

auteur:

Jacqueline Stordy, Ph.D., Malcolm Nicholl

uitgave:

Ballantine, 2000

ISBN:

0-345-43872-8

Opmerkingen:

Dit boek gaat over het behandelen van ADHD, dyslexie en dyspraxie met een aan essentiële vetzuren rijk dieet.

 

trefwoorden:

EPA / DHA / visolie / bipolaire stoornis / borderline / depressie

titel:

The Omega-3 Connection

 

ondertitel:

The groundbreaking Omega-3 Antidepression Diet and Brain Program

auteur:

Andrew M. Stoll, M.D

uitgave:

Simon & Schuster, New York City, 2001

ISBN:

0-684-87138-6

opmerkingen:

Dit boek is een algemene inleiding in de medische en wetenschappelijke kennis over visolie en essentiële vetzuren. De auteur is psychiater en gespecialiseerd in bipolaire stoornis. Twee hoofdstukken van het boeken gaan evenwel over unipolaire depressies en postpartum depressies. Hoewel dus niet exclusief over depressies wel uitgebreide aandacht voor dit onderwerp en de rest van het boek is ook aan te bevelen.

 

 

 

 

trefwoorden:

bipolaire stoornis / borderline / depressie

titel:

Smart Fats

 

ondertitel:

How Dietary Fats and Oils affect Mental, Physical and Emotional Intelligence

auteur:

Michael A Schmidt

uitgave:

Frog Ltd, 1997

opmerkingen:

Michael Schmidt, een klinisch wetenschapper op het gebied van moleculaire voeding, geeft in dit boek een overzicht van huidig onderzoek in de relatie tussen vet uit voeding en het brein en hoe het evenwicht van essentiële vetzuren in het bloed de gezondheid van het zenuwstelsel beinvloed.

 

 

 

 

trefwoorden:

bipolaire stoornis / borderline / depressie

titel:

The Natural Way to Beat Depression

 

ondertitel:

The Groundbreaking Discovery of EPA to Change Your Life

auteurs:

Sir Graham Hills (Foreword), Basant Puri, Hilary Boyd

uitgave:

Hodder Mobius , 2004

ISBN:

0-340-82496-4

opmerkingen:

Dit boek vertelt hoe en waarom Omega-3 vetzuren in visolie zo buitengewoon effectief zijn. Ook laat dit boek zien hoe men dit natuurlijke voedingssupplement kan inpassen in een gezonde leefwijze en dieet om zo de voordelen van visolie te ervaren. Dr. Basant Puri neemt een vooraanstaande plaats in wat betreft het onderzoek om met EPA depressie succesvol te behandelen.

 

 

 

 

trefwoorden:

EPA / DHA / psoriasis

titel:

The Omega Diet

 

ondertitel:

The Livesaving Nutritional Program Based on the Diet of the Island of Crete

auteurs:

Artemis P. Simopoulos, M.D., and Jo Robinson

uitgave:

HarperCollins Publishers, New York 1999

ISBN:

0-06-093023-3

opmerkingen:

Op begrijpelijke wijze wordt in dit boek alles uitgelegd over Omega-3 vetzuren en hoe je door voeding een uitgebalanceerde Omega 3-6 stofwisseling kunt krijgen. Het boek bevat een aantal diëten, gebaseerd op het traditionele mediterane voedingspatroon. Er staan zowel diëten in om af te vallen als voor dagelijks gebruik. En bovenal erg lekker. Dus sowieso een aanrader.

Simopoulos is een autoriteit op het gebied van voeding en gezondheid.

The Omega Diet is een aangepaste versie van het eerder gepubliceerde The Omega Plan.

 

trefwoorden:

post natale depressie

titel:

Kraamtranen

 

ondertitel:

Alles over postnatale depressies

auteur:

Eileen Engels

uitgave:

Uitgeverij Pica 2005

ISBN:

9077671072

opmerkingen:

Niet iedere geboorte wordt gevolgd door een roze wolk: 1 op de 10 bevallen vrouwen in Nederland (per jaar zo’n 22.000) krijgt te maken met een postnatale depressie – kortweg PND – in een ernstige of mildere vorm. PND is een verzamelnaam voor een groot aantal uiteenlopende klachten en verschijnselen, die kunnen variëren van algehele droefheid tot de wens te willen stoppen met leven. Dit gaat vaak gepaard met een verandering van persoonlijkheid. Deze ziekte kan elke moeder overkomen: of ze nu heel graag een kind wilde en zonder problemen zwanger is geworden, een vruchtbaarheidsbehandeling heeft ondergaan, of de zwangerschap als hinderlijke onderbreking van het geordende leven ervaren heeft. Ook sociale achtergrond en leeftijd spelen geen rol in het wel of niet voorkomen van een PND.

Het is voor huisartsen lang niet altijd even makkelijk een PND te herkennen. Daarnaast wordt een PND vaak niet serieus genomen, of afgedaan als zwakheid van de vrouw. Om hieraan een einde te maken, schreef Eileen Engels Kraamtranen. Alles over postnatale depressies. In dit boek, dat het resultaat is van 26 jaar ervaring als PND-specialiste, wordt dieper ingaan op de klachten die te maken hebben met PND en aanverwante problemen – zoals het premenstrueel syndroom (PMS) of de postpartum psychose (PPP) – de mogelijke oorzaken én de behandeling. Ook is een aantal openhartige verhalen opgenomen van vrouwen die een PND hebben (gehad).

 

 

 

 

trefwoorden:

 

titel:

Eicosanoids and Related Compounds in Plant and Animals

 

auteur:

A.F. Rowley, H. Kühn and T.Schewe

uitgave:

Princeton University Press, Princeton, New Jersey, 1998

ISBN:

0-691-00902-3

opmerkingen:

Eicosanoïden zijn hormoonachtige stoffen die een belangrijke functie in de stofwisselings-regulatie hebben. Eicosanoïden worden in ons lichaam gemaakt uit meervoudig onverzadigde vetzuren als EPA en DHA.

In dit boek staan een aantal overzichtsartikelen over de biosynthese en het functionele belang van eicosanoïden en gerelateerde stoffen. Geen boek voor leken.