Net verschenen: ‘van Freud tot omega-3’ van Michael Maes

Lees nu alles over de laatste stand van zaken op medisch en wetenschappelijk gebied in het nieuwste boek van Prof. Dr. Michael Maes: van Freud tot omega-3.

Een revolutionaire aanpak van depressie, ADHD, chronische vermoeidheid en chronische pijnen. Meer op de boeken pagina.

Interviews met Prof. Dr. Maes:

 

“Visolie is beter dan Freud”

De Gazet van Antwerpen: 21 juni 2005

Psychiater Michael Maes lanceert tegendraadse behandeling van depressie, ADHD en CVS.

“Mijn boodschap is louter positief, want ik reik oplossingen aan voor de epidemie van psychische welvaartsziekten, depressies, ADHD, chronische vermoeidheid, chronische pijn… Wie kan daartegen zijn”? Aldus professor Michael Maes, die zopas een boek heeft gepubliceerd waarin hij een zeer verrassende remedie opdient. Visolie en supplementen!

De Vlaamse neuropsychiater Michael Maes is verbonden aan de universiteit van Maastricht en de Vanderbilt University van Cleveland (VS), waar hij zijn visie op het ontstaan van psychische aandoeningen heeft ontwikkeld. Sinds enkele jaren brengt hij zijn theorieën in de praktijk in poliklinieken in Wilrijk, Hasselt en Gent. “Ik ben mijn carrière begonnen met het voorschrijven van antidepressiva en psychofarmaca. Maar omdat ik nauwelijks resultaten zag, ben ik verder gaan zoeken. Zo heb ik de moleculaire psychiatrie ontdekt, die de oorzaken van ziekten situeert in de biologie van het lichaam, op het niveau van de cellen”.

U wordt in de hoek van de alternatieve geneeskunde gestopt.

Het heeft daar niets mee te maken, want moleculaire psychiatrie is gebaseerd op harde feiten. Uit tal van studies blijkt dat depressiepatiënten zeer weinig omega-3-vetzuren in hun bloed hebben. Daar is geen discussie meer over.

Volgens u hebben psychische aandoeningen een biologische oorsprong. Maar wat dan met de psychoanalyse van Sigmund Freud, die zegt dat ze veroorzaakt zijn door trauma´s in de jeugd en seksuele frustraties?

Psychoanalyse is louter gebaseerd op bedrog en hersenspinsels, het is rampzalig dat ze nog altijd wordt toegepast. De verhalen van Freud over het succes van zijn methode zijn vervalst, hij heeft in werkelijkheid geen patiënten genezen. Psychoanalyse kan niemand echt helpen. Integendeel, als je iemand met een lichamelijke ziekte jarenlang in zijn gevoelens laat ploeteren, wordt hij er alleen maar zieker van. En armer.

 

“Psychisch ziek door foute voeding”

Het Belang van Limburg: 17 juni 2005

In zijn nieuwe boek ´Van Freud tot Omega-3´ toont de Gentse neuropsychiater professor dr. Michael Maes (51) het onmiskenbare verband aan tussen Westerse ´beschavingsziekten´ als depressie en ADHD en verkeerde voeding, vooral gekenmerkt door een tekort aan Omega-3 vetzuren.

In zijn ´nieuwe psychiatrie´ gebruikt hij dus, naast antidepressiva en anti-oxidanten, zeker Omega-3 supplementen. “De theorie van Sigmund Freud is bullshit”, zegt hij. “De meeste psychiaters weten het nog niet, maar 100 procent van de psychische ziekten is lichamelijk bepaald”.

Michael Maes: “Al in 1986 toonden wij aan dat depressie een ziekte van het immuunsysteem is. Een ontsteking in het lichaam leidt tot depressieve gevoelens. Tien jaar later konden we bewijzen dat depressies gepaard gaan met een gebrek aan Omega-3 vetzuren in het bloed en aan serotonine in de hersenen. Dit laatste levert ook depressieve gevoelens op, impulsiviteit, misdaadgedrag en zelfs pedofilie”.

Het broodnodige Omega-3 vetzuur wordt door het lichaam niet aangemaakt, het zit wél in gezonde voedingsproducten als walnoten, spinazie, koolzaadolie, lijnzaadolie en vette vis als zalm, haring en makreel.

 

“Alle psychische aandoeningen zijn lichamelijk. Honderd procent”

Humo: 1 maart 2005

In Humo nr. 9 (1 maart 2005) wordt de Belgische neuropsychiater prof. dr. Michaël Maes geïnterviewd. Het belangrijkste onderwerp is de rol van omega-3 vetzuren en de preventieve en therapeutische rol van deze stoffen.

Maes: “omega-3 vetzuren zijn fundamenteel voor de opbouw van ons lichaam. Als je een tekort hebt, worden de celwanden te hard, waardoor de celinhoud minder goed beschermd wordt”.

Humo: “kan je alleen omega-3 vetzuren binnekrijgen via voedsel”?

“Ja, het lichaam maakt ze niet zelf aan. Je moet ze dus ofwel rechtstreeks binnenkrijgen, ofwel via stoffen die ons lichaam kan omvormen tot omega-3 vetzuren. En dat is dus de grote tragedie van de 20e eeuw, althans van de Westerse wereld: de inname van omega-3 vetzuren is sedert de industrialisering drastisch achteruitgegaan. Honderd jaar gelden namen we evenveel omega-3 op als omega-6. Nu is die verhouding één op 10 geworden. En helaas: terwijl omega-3 ontstekingsremmend werken lokt omega-6 net ontstekingen uit”.