Vitamine E

Vitamine E is de verzamelnaam voor een achttal isomeren, bestaande uit vier tocoferolen en vier tocotriënolen. Over het algemeen is het zo dat wanneer men het heeft over vitamine E, er wordt bedoeld alfa-tocoferol. Lange tijd is er dan ook alleen onderzoek gedaan naar de effecten van alfa-tocoferol zonder te kijken naar de andere zeven soorten.

De eerste onderzoeken wezen uit dat supplementatie met grote hoeveelheden alfa-tocoferol positieve effecten had op de gezondheid van het hart, terwijl er de laatste jaren steeds meer geluiden komen dat “vitamine E” helemaal niet zulke positieve effecten heeft. Waar vaak niet naar werd gekeken was wélk isomeer van vitamine E deze negatieve effecten bewerkstelligde. Dat was dus de alfa-tocoferol, in zeer grote hoeveelheden toegediend, en vaak zelfs dl-alfa-tocoferol, de synthetische vorm.

De laatste jaren komen de andere vitamine E-isomeren steeds meer op de voorgrond en dan met name de tocotriënolen. Deze tocotriënolen komen onder meer voor in palmolie en rijstzemelen en worden steeds vaker gebruikt bij wetenschappelijk onderzoek.

Een aantal van de eigenschappen die vroeger werden toegeschreven aan alfa-tocoferol blijken toe te behoren aan de tocotriënolen. Zo reduceren tocotriënolen het ontstaan van arteriosclerose, beroerte, bepaalde typen kanker, ze verlagen het cholesterolgehalte, verminderen klontering van bloedplaatjes en voorkomen de oxidatie van onverzadigde vetzuren zoals onder andere visolie.

De beschermende werking op lipidenperoxidatie en zijn goede invloed op factoren die de kans op hart- en vaatziekten vergroten, maakt van visolie in combinatie met deze vitamine E een zeer krachtig supplement.

Voor informatie over visolie in combinatie met vitamine E (tocotriënolen) kunt u terecht bij het kopje “visolie advies” in de kolom linksboven.