• 14 SEP 22

  UK Biobank gegevens suggereren dat omega-3 supplementen dementie kunnen voorkomen

  Gegevens van de UK Biobank geven aan dat omega-3 supplementen dementie kunnen voorkomen.

  Analyse van gegevens van meer dan 200.000 personen in de UK Biobank cohorten suggereert dat regelmatig gebruik van visoliesupplementen significant geassocieerd kan worden met lagere risico’s op verschillende soorten dementie.

  Volgens onderzoek dat werd gepubliceerd in Frontiers in Neuroscience, hielden visoliesupplementen verband met een lager risico op incidentele dementie, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en andere dementie.

  Wetenschappers van de Southern Medical University in Guangzhou, China, vonden echter geen statistisch significant verband voor de ziekte van Alzheimer.

  Als resultaat van hun onderzoek concludeerden de auteurs dat routineconsumptie van visolie de algemene bevolking zou helpen dementie te voorkomen, met name vasculaire dementie, frontotemporale dementie en andere soorten dementie.

  “Deze bevindingen hebben implicaties voor de klinische praktijk en de volksgezondheid voor het verbeteren van cognitieve achteruitgang en het voorkomen van dementie,” aldus de studie.

  Cognitieve achteruitgang

  De studie voegt zich bij het bewijsmateriaal dat suggereert dat omega-3 vetzuren kunnen helpen om de cognitieve functie te ondersteunen en het risico op dementie te verlagen, vooral uit epidemiologische studies. In feite ontdekte een meta-analyse uit 2016 van 21 cohortstudies met gegevens van 181.580 personen dat visolieconsumptie gekoppeld was aan lagere risico’s op cognitieve stoornissen en incidentele dementie.

  De resultaten van gerandomiseerde klinische studies zijn echter minder consistent geweest, waarbij sommige kleine studies cognitieve verbeteringen rapporteerden en grotere studies niet dezelfde voordelen vonden.

  In de recente studie werd informatie geanalyseerd van 211.094 cohorten van oudere buurtbewoners uit de UK Biobank (ouder dan 60 jaar). Bij aanvang van de studie consumeerden in totaal 83.283 deelnemers regelmatig visolie.

  Het huidige onderzoek naar de relatie tussen visoliesupplementen en het voorkomen van dementie in het werkelijke leven van een omvangrijk cohort, is volgens de onderzoekers de eerste studie die dat doet met incidentele dementie als primaire uitkomstmaat.

  5.274 mensen kregen in de loop van de studie, die gemiddeld 11,7 jaar duurde, te maken met dementie; 3.290 van deze mensen consumeerden geen visolie, aldus de onderzoekers.

  Na wat rekenwerk werd ontdekt dat het innemen van visoliesupplementen het risico op het ontwikkelen van dementie door welke oorzaak dan ook, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en andere soorten dementie aanzienlijk verminderde.

  Er werd daarentegen geen verband vastgesteld met de ziekte van Alzheimer.

  Volgens de bevindingen van de onderzoekers kan visolie een aantrekkelijke optie zijn om te overwegen vasculaire dementie en frontotemporale dementie te voorkomen.

  Volgens een eerdere studie kan het eten van visolie helpen het risico van frontotemporale dementie te verlagen door de vorming van dystrofische neurieten te voorkomen door de hyperfosforylering van tau te verminderen.

  Er is meer klinisch onderzoek nodig om de effecten van visoliesupplementen in de klinische praktijk vast te stellen voor de preventie van vasculaire dementie en frontotemporale dementie.

  Bron:
  Journal of Neuroscience Frontiers