• 07 JAN 10

  Margarine met Omega-3 werkt niet

  29 augustus 2010

  Nieuw onderzoek van de Universiteit van Wageningen wijst uit dat inname van een lage dosis omega-3 vetzuren (EPA, DHA, ALA), als toevoeging aan margarine, herhaling van ernstige gevallen van hart- en vaatziekten niet kan voorkomen.

  Bij dit onderzoek kregen de proefpersonen margarine (van Becel producent Unilever) verrijkt met een lage dosis EPA/DHA, ALA of placebo. Deze vorm van omega-3 suppletie in deze dosis (ongeveer 400 mg/dag) bleek weinig effect te hebben. Hartpatiënten met diabetes hadden daarentegen wel baat bij de lage dosis omega-3 vetzuren EPA en DHA uit visolie. Voor correcte informatie over dit onderzoek bent u bij de Nederlandse pers / journalisten echter aan het verkeerde adres: vrijwel zonder uitzondering verdraaien zij de conclusie tot ‘Omega-3 helpt hartpatiënt niet’.

  De margarine van Unilever bevat net als alle andere margarines een grote hoeveelheid omega-6 vetzuren. Het is dus niet zo gek dat toevoeging van een lage dosis omega-3 weinig tot geen effect heeft. Zou de inname van omega-6 laag zijn dan zou een dergelijke lage dosis omega-3 vrijwel zeker wel een duidelijk positief effect hebben.

  Dit onderzoek zegt weinig over het gebruik van hoge doses omega-3 bij hartpatiënten of over het preventief gebruik van omega-3. Vele eerdere onderzoeken hebben al bewezen dat hoge doses EPA en DHA (de visolie omega-3 vetzuren) de kans op hart- en vaatziekten sterk verkleinen. Zelfs beter dan de ‘beste’ hartmedicijnen (statines).

  Bronnen:
  Wageningen University
  Wageningen University
  The New England Journal of Medicine
  NutraIngredients.com