• 07 JAN 06

  Zijn omega-3 vetzuren effectiever dan statines?

  11 april 2005

  Een systematische review van gerandomiseerde klinische onderzoeken heeft aangetoond dat omega-3 vetzuren effectiever zijn dan statines in zowel het verminderen van hart- en vaatziekten gerelateerde sterfte als totale sterfte. Deze studie bevestigt de goed gedocumenteerde waarde van omega-3 vetzuren voor de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten. Het geeft ook de mogelijkheid dat het eten van vis of het nemen van visolie, wanneer deze gecombineerd wordt met andere dieetwijzigingen en leefstijlveranderingen, succesvol kan worden gebruikt als een alternatief voor statines, althans voor sommige mensen.

  De nieuwe studie evalueerde 97 klinische onderzoeken waarin een totaal van meer dan 275.000 mensen deelnamen die of een lipiden-verlagende behandeling kregen of deel uitmaakten van een controlegroep. De lipiden-verlagende behandelingen bestonden uit statines, omega-3 vetzuren, fibraten, resins, niacine en dieet. De enige behandelingen die statistisch significante verminderingen produceerden in zowel totale als hartgerelateerde sterfte waren statines en omega-3 vetzuren. De vermindering in totale sterfte was 13% voor statines en 23% voor omega-3 vetzuren, en de vermindering in hartgerelateerde sterfte was 22% voor statines en 32% voor omega-3 vetzuren.

  Studer M, Briel M, Leimenstoll B, et al. Effect of different antilipidemic agents and diets on mortality: a systematic review. Arch Intern Med 2005;165:725-30.

  Tekst van Alan R. Gaby, MD

  Link naar onderzoeksartikel (EN) (PDF)