• 07 JAN 08

  DHA vertraagt Alzheimer

  28 januari 2008

  Supplementen met DHA omega-3 vetzuren kunnen enzym levels verlagen die in verband worden gebracht met de ziekte van Alzheimer, zo luidt de conclusie van een nieuw onderzoek op de Universiteit van Californië, UCLA.

  De UCLA onderzoekers ontdekten dat het visolie/algen vetzuur DHA de productie van LR11 verhoogt, een eiwit dat nodig is voor het neutraliseren van enzymen in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor de productie van de bèta-amyloïde plaque, waarvan vermoed wordt dat het de ziekte van Alzheimer veroorzaken.

  “Dit onderzoek laat zien dat DHA LR11 aanzienlijk verhoogt in verschillende proefmodellen alsook in menselijke zenuwcellen”, aldus hoofdonderzoeker Qiu-Lan Ma in ´The Journal of Neuroscience´.

  Dit is het zoveelste onderzoek dat een verband toont tussen inname van omega-3 vetzuren, vooral DHA, en een verbeterd mentaal functioneren en een tragere mentale achteruitgang. De resultaten van dit onderzoek bevestigen eerdere onderzoeken waar al uit bleek dat omega-3 vetzuren mentale achteruitgang remmen bij mensen met een lichte vorm van de ziekte van Alzheimer (Archives of Neurology, Vol. 63, pp. 1402-1408 and pp. 1545-1550).

  De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie en treft momenteel meer dan 13 miljoen mensen wereldwijd. De directe en indirecte kosten van Alzheimer zorg in de VS bedragen meer dan 81 miljard euro. In de UK bedraagt dit 22 miljard euro.

  Dit nieuwe onderzoek suggereert dat DHA het nuttigst is wanneer de behandeling in een vroeg stadium wordt gestart of, nog beter, wanneer het preventief wordt gebruikt. DHA lijkt het meest succesvol bij de LOAD Alzheimer vorm, de late-onset Alzheimer’s disease die op latere leeftijd optreedt en geen duidelijke familiale genetische factor kent.

  De onderzoeksgroep van Qiu-Lan Ma toonde aan dat DHA in alle proefmodellen een positieve invloed had en tevens in een ‘in vivo’ model van diabetes type-2 dat een risicofactor is voor de ziekte van Alzheimer.

  “Omdat bekend is dat lagere LR11 levels leiden tot een verhoogde bèta-amyloïde productie, dat vermoedelijk een significantie genetische oorzaak is van LOAD Alzheimer, wijzen onze resulaten erop dat de verhoging van LR11 levels als gevolg van het DHA omega-3 vetzuur een belangrijke rol kan spelen in het voorkomen van LOAD Alzheimer”, zo concluderen de onderzoekers.

  Bron: Nutra Ingredients