• 11 JAN 16

  Omega-3 gunstig bij obesitas

  Suppletie met omega 3-visvetzuren heeft een gunstig effect op de bloedvaten van personen met obesitas.

  Er namen 15 mannen en 14 vrouwen aan de studie deel. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 44 jaar en hadden obesitas. In willekeurige volgorde kregen ze gedurende twaalf weken dagelijks een supplement met omega 3-visvetzuren (2 gram per dag) of een placebo met een tussenperiode van vier weken. Voor aanvang, na vier en twaalf weken werd het effect van suppletie gemeten op de bloedvaten.

  Suppletie met de omega 3-visvetzuren leidde na vier en twaalf weken tot een significante verbetering van de zogenaamde flow-mediated dilation (FMD), een maat voor de doorbloeding. Ook de pulse-wave velocity (PWV) – een maat voor de stijfheid van de bloedvaten – verbeterde significant. Suppletie met de placebo leidde niet tot een verbetering van de FMD en PWV. Toediening van de omega 3-visvetzuren liet – in vergelijking met de placebo – een significante afname van de ontstekingsmarker interleukine-6 (IL-6) zien. Ook namen het totale cholesterolgehalte en de triglyceridenconcentratie significant af.

  Suppletie met omega 3-visvetzuren heeft een gunstig effect op de conditie van de bloedvaten bij personen met obesitas, zo blijkt uit de resultaten van de studie.

  Tousoulis D, Plastiras A, [..], Stefanadis C. Omega-3 PUFAs improved endothelial function and arterial stiffness with a parallel antiinflammatory effect in adults with metabolic syndrome. Atherosclerosis 2014; 232(1):10-6