• 11 JAN 16

  DHA beschermt tegen alcoholmisbruik

  Het omega 3-vetzuur DHA (docosahexaeenzuur) beschermt hersencellen tegen de negatieve gevolgen van overmatig alcoholgebruik. Dit blijkt uit een dierstudie die gepresenteerd werd tijdens het veertiende jaarcongres van de European Society for Biomedical Research on Alcoholism.

  Onderzoekers van de Loyola University Chicago Stritch School of Medicine voegden aan celculturen bestaande uit hersencellen van ratten alcohol toe in een hoeveelheid die overeenkomt met viermaal de maximaal toegelaten dosis voor autorijden. Bij een deel van de celculturen werd tevens het visvetzuur DHA toegevoegd.

  Toevoeging van DHA verminderde de kans op ontstekingsreacties en celdood met maar liefst 90%, zo bleek uit het experiment.

  De onderzoekers wijzen erop dat geheelonthouding of vermindering van de alcoholconsumptie nog steeds de beste manier is om alcoholgerelateerde hersenschade te voorkomen.

  14e jaarcongres van de European Society for Biomedical Research on Alcoholism, september 2013, Warsaw, Polen