• 01 JAN 14

  Omega-3 gunstig bij prostaatkanker

  Een vetarm voedingspatroon in combinatie met suppletie van omega 3-visvetzuren is gunstig bij mannen met prostaatkanker.

  De wetenschappers analyseerden opnieuw de gegevens van een studie die in 2011 was uitgevoerd. Tijdens deze studie bleek dat een vetarm dieet in combinatie met visoliesuppletie gedurende vier tot zes weken de groei van tumorcellen remde. De dagelijkse suppletie bestond uit 1100 mg visolie met daarin 200mg EPA en 367mg DHA.

  Mannen die het vetarm dieet hadden gevolgd en daarnaast de omega 3-visvetzuren hadden gekregen in vergelijking met mannen die een Westers voedingspatroon hadden gevolgd lagere concentraties van ontstekingsbevorderende stoffen in het bloed. Tevens was de zogenaamde Cel Cyclus Progressie (CCP) score lager. De CCP is een maat voor de progressie van kanker. Verlaging van CCP voorkomt de progressie van prostaatkanker naar een agressievere vorm. De samenstelling van de celmembranen van zowel gezonde cellen als kankercellen bleek te veranderen onder invloed van vetarme voeding met visoliesuppletie. De concentratie van omega 3-vetzuren nam toe in de celmembranen, terwijl de concentratie van ontstekingsbevorderende omega 6-vetzuren verminderde.

  De wetenschappers willen verder onderzoek doen naar de relatie tussen voeding, ontstekingsstoffen en prostaatkanker.

  Galet C, Gollapudi K, [..], Aronson WJ. Effect of a Low-fat Fish Oil Diet on Pro-inflammatory Eicosanoids and Cell Cycle Progression Score in Men Undergoing Radical Prostatectomy. Cancer Prev Res 2014; 7(1):97-10