• 07 JAN 09

  Overbevissing

  23 september 2009

  Minder dan één procent van de visvangst komt in visolie-supplementen terecht. In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht, zal overbevissing alleen afnemen als mens en huisdier minder vlees en kweekvis gaan eten.

  Vlees en kweekvis de oplossing?

  Resoluut voor vlees of gekweekte vis kiezen om het probleem van overbevissing op te lossen is net iets te nonchalant. In de industriële veeteelt worden varkens, pluimvee en (in mindere mate) runderen grootgebracht met vismeel uit diepzeevissen, toegevoegd aan het voer als volwaardige eiwitbron.

  Viskwekerijen gebruiken op grote schaal vismeel en visolie voor de kweek van vissen, terwijl werd gedacht dat viskwekerijen juist de oplossing waren tegen het leegvissen van de zeeën. Visserijen die leven van de vismeelproductie zijn actief in alle wereldoceanen behalve in Antarctica. Voor wie vlees eet uit onze industriële productieketen worden jaarlijks 16,2 miljoen ton vissen opgeofferd. Een flinke hap uit het visbestand. Ongeveer dezelfde hoeveelheid gaat naar de kweekvis-productie (aquacultuur). En 6 miljoen ton gaat naar de productie van voer voor huisdieren en pelsdieren.

  Bestemming wereldwijde visvangst en visolie

  Visoliesupplementen

  Hoe het met de productie van visoliesupplementen zit? Jaarlijks dienen 1 miljoen ton wilde diepzeevissen voor de productie van visoliesupplementen. In tegenstelling tot wat velen veronder-stellen, betekent de fabricage van visoliesupplementen met 1% een relatief kleine hap uit het visbestand.

  Oplossing

  De oplossing voor de overbevissing ligt in het aan banden leggen van het massale gebruik van wilde vis voor de ´productie´ van kweekvis en industrieel vlees. Ook moeten we minder wilde vis gaan eten (geldt niet voor alle soorten). Het eten van kweekvis dat niet gevoerd is met wilde vis is op dit punt uiteraard geen enkel probleem. Echter, door het zeer wijdverbreide gebruik van wilde vis voor de kweekvisproductie is dat laatste momenteel moeilijk te bepalen.