• 07 JAN 08

  Visolie EPA tegen depressie

  13 mei 2008

  Hogere bloedwaarden van het omega-3 vetzuur eicosapentaeenzuur (EPA) verlagen mogelijk de ernst van depressie, zo suggereert nieuw onderzoek uit Frankrijk.

  Onderzoek onder 1390 proefpersonen uit Bordeaux in Frankrijk toont dat de EPA niveaus bij mensen met depressie bijna 16 procent lager zijn dan bij mensen zonder symptomen van depressie. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in de ‘American Journal of Clinical Nutrition’.

  Het wordt steeds duidelijker dat omega-3 vetzuren uit visolie een essentiële functie vervullen in de hersenen en dat een te lage inname van lange keten omega-3 vetzuren, zoals te vinden in visolie, een grotere kans geeft op het ontwikkelen van niet alleen depressie maar ook gedrags- en leerproblemen.

  Het huidige onderzoek werd uitgevoerd bij oudere mensen die antidepressiva gebruiken. Hierbij werd een sterk verband gevonden tussen lagere bloedwaarden EPA en ernstiger vormen van depressie.

  Bij lage bloedwaarden van een bepaalde stof betekent het niet altijd dat inname van deze stof de betreffende ziekteverschijnselen vermindert. Vaak is dit echter wel het geval en zo ook met omega-3 vetzuren uit visolie. Uit epidemiologisch onderzoek is namelijk al eerder gebleken dat het voorkomen van depressie verband houdt met de inname van vette vis.

  Nóg opmerkelijker is een onlangs uitgevoerde studie, gepubliceerd in de ‘Australian and New Zealand Journal of Psychiatry’, waarbij gebruik van 1 gram EPA per dag de symptomen van depressie met 50 procent deed afnemen. Dit positieve onderzoek werd uitgevoerd bij mensen met een ernstige depressie.

  Bron: Nutraingredients