• 07 JAN 08

  Visolie EPA en slokdarmkanker

  28 april 2008

  Nieuw onderzoek toont aan dat het omega-3 vetzuur EPA uit visolie de kans op slokdarmproblemen en slokdarmkanker mogelijk verkleint.

  Het omega-3 vetzuur EPA verbetert bij mensen met een Barrett-slokdarm de vetzuursamenstelling van de slokdarm. Een Barrett-slokdarm is een afwijking van het slijmvlies van de slokdarm als gevolg van oprispend maagzuur. De Barret-slokdarm afwijking geeft mogelijk een grotere kans op slokdarmkanker doordat het maagzuur de groei van de slokdarmcellen negatief beïnvloedt.

  Het aantal mensen dat een adenocarcinoom van de slokdarm ontwikkelt (een vorm van slokdarmkanker), is de afgelopen 20 jaar sterk toegenomen. Sterker dan alle andere vormen van kanker. Deze vorm van kanker komt vooral voor bij mensen boven de leeftijd van 50 jaar. Doordat het omega-3 vetzuur EPA de vetzuursamenstelling van de slokdarm verbetert, heeft het mogelijk een gunstige invloed op het ontstaan van slokdarmkanker als gevolg van een Barrett-slokdarm.

  Het huidige onderzoek toont wederom het potentiële kankerremmende effect van omega-3 vetzuren uit visolie. Eerder al bleek dat visolie-vetzuren de kans op darm-, prostaat- en leverkanker verkleinen.

  Uit eerdere onderzoeken naar de invloed van voeding op het ontstaan van slokdarmkanker, bleek dat een dieet rijk aan groente en fruit de kans op slokdarmkanker verkleint met 65%. Ook cranberry-supplementen met een hoge concentratie proanthocyanidinen verkleinen het risico.

  Bron: American Journal of Clinical Nutrition