• 07 JAN 08

  EPA visolie (PLUSEPA) bij ADHD

  27 augustus 2008

  EPA bij ADHD

  ADHD is één van de vele aandoeningen die voornamelijk het gevolg zijn van een tekortschietend dieet. Visolie is van groot belang bij de behandeling van ADHD, naast verbetering van de voeding. Visolie verbetert de omega-3/omega-6 verhouding, een verhouding die bij bijna de gehele westerse bevolking ver doorgeschoten is naar omega-6. Deze wanverhouding en met name het lage EPA-niveau leidt tot vele problemen, waar ADHD één van is.

  Uit onderzoek uitgevoerd in Zweden blijkt dat het gaat om het omega-3 vetzuur EPA in visolie dat verantwoordelijk is voor de positieve werking van visolie bij ADHD. Hieruit blijkt dat een hoge inname van EPA visolie de AA:EPA verhouding sterk verbetert. AA is de afkorting voor het omega-6 vetzuur arachidonzuur. Mensen met een westers voedingspatroon vertonen een veel te hoge AA:EPA verhouding in het bloed en bij mensen met ADHD is dit zelfs nog hoger. Inname van hoge doses van het vetzuur EPA verbetert sterk de AA:EPA verhouding, wat tot sterke verminderingen leidt van ADHD-symptomen.

  PLUSEPA onderzoek

  Dit recente onderzoek in Zweden met het visoliesupplement PLUSEPA van Neutrogenics toont zeer goede resultaten. Dit onderzoek werd uitgevoerd bij 82 kinderen met ADHD in de leeftijd van 7 tot 12 jaar met het maagsapresistente visoliesupplement PLUSEPA dat per capsule 500 mg EPA bevat en 0 mg DHA. Acht onderzoekscentra namen deel aan dit multicenter onderzoek en onderwijzers bepaalden op een objectieve manier de ADHD-symptomen met behulp van de gestandaardiseerde Conners Teaching Rating Scale (CTRS).

  EPA-suppletie is een waardevolle therapeutische behandeling voor kinderen met ADHD. Kinderen die hyperactiviteit en impulsiviteit vertonen alsmede kinderen met ADHD die opstandig gedrag vertonen hebben veel baat bij het gebruik van Neutrogenics PLUSEPA waar maar één capsule per dag van nodig is. De PLUSEPA maakt gebruik van speciale capsules die pas openbreken in de darm waardoor spijsverteringsproblemen vrijwel uitgesloten zijn.

  Gezond alternatief

  Steeds meer kinderen en vooral ook ouders worden ‘verdovende’ medicijnen opgedrongen om de kinderen met ADHD wat rustiger te maken. Tegelijkertijd zijn er steeds meer ouders die dit weigeren en op zoek gaan naar gezonde methodes om de ADHD-symptomen, en dus de concentratie en schoolprestaties, te verbeteren. EPA is dan een zeer waardevol en effectief middel ter verbetering van ADHD zonder de negatieve bijwerkingen van medicijnen als methylfenidaat.

  Wilt u meer weten?

  Bron:
  HPEPA-01 – Placebo controlled, randomised, double-blind, multicenter study of PlusEPA (a PUFA, Polyunsaturated Fatty Acids, supplement) as treatment for ADHD (combined type) with co-morbidity in Swedish children ages 7-12. Gustafsson PA (1), Birberg-Thornberg U (2), Duchén K (3), Strandvik B (4), Karlsson T (2). (1) Dept of Child Psychiatry, (2) Dept of psychology, (3) Dept of Pediatrics, University of Linköping, Sweden and (4) Dept of Pediatrics, University of Gothenburg, Sweden.

  Meer informatie over het gebruik van visolie bij ADHD/ADD