• 07 JAN 08

  EPA omega-3 visolie bij vetrijke maaltijd

  28 januari 2008

  Inname van het omega-3 vetzuur EPA (eicosapentaeenzuur) uit visolie bij een vetrijke maaltijd gaat de negatieve effecten op hart en bloedvaten tegen, zo luidt de conclusie van een nieuw onderzoek.

  Een verhoogde inname van EPA en DHA werd al in verband gebracht met een regelmatig hartritme, een kleinere kans op een tweede hartinfarct en een kleinere kans op het krijgen hart- en vaatziekten.

  Onderzoekers van King’s College London onderzochten het effect van EPA visolie op het functioneren van de bloedvaten na een vetrijke maaltijd, iets dat nog niet eerder is onderzocht. De vrijwilligers kregen willekeurig een vetrijke maaltijd toegewezen zonder EPA visolie of een vetrijke maaltijd met 5 gram EPA visolie.

  Hoewel de hardheid van de bloedvaten door de vetrijke maaltijd sterk negatief werd beïnvloedt, werd dit negatieve effect grotendeels teniet gedaan door gelijktijdige inname van 5 gram EPA visolie tijdens de vetrijke maaltijd.

  Dit is niet het eerste onderzoek dat een positieve werking laat zien van vetzuren uit visolie op de elasticiteit van de bloedvaten en de algehele cardiovasculaire gezondheid. Eerdere studies toonden aan dat visolie vetzuren de elasticiteit van de bloedvaten verbeterde in mensen met overgewicht.

  De risico’s van verontreiniging in vette vis zoals kwik, dioxinen en PCB’s echter zijn mede de oorzaak van een langzaam afnemende concumptie van verse vette vis, hoewel sommigen van mening zijn dat de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen. Een alternatief is inname van hoge kwaliteit visolie dat volledig ontdaan is van verontreinigingen en daarmee een veilig en gezond alternatief is. Maar door de afnemende visstand wordt er door een toenemend aantal bedrijven gezocht naar een vegetarisch alternatief voor EPA en DHA uit visolie. Het vetzuur DHA is al verkrijgbaar in vegetarische vorm uit algen. Algensupplementen met een voldoende hoge concentratie EPA zijn ook al op de markt, maar dienen eerst nog getoetst te worden alvorens zij zijn toegestaan in Europa.

  Bron: Nutra Ingredients