• 07 JAN 07

  Visolie geeft statines een boost

  04 april 2007

  JELIS-study

  Uit de resultaten van de ´Japan EPA Lipid Intervention Study´ (JELIS) blijkt dat het omega-3 vetzuur EPA (eicosapentaeenzuur) uit visolie gebruikt kan worden als aanvulling op statines voor een grotere bescherming tegen hart- en vaatziekten. Dit is het eerste grote lange termijn onderzoek naar de invloed van visolie op hart- en vaatziekten.

  Mitsuhiro Yokoyama van de ´Kobe University Graduate School of Medicine´ randomiseerde 18.645 mannen en vrouwen met een totaal cholesterolgehalte van tenminste 6,5 micromol per liter. Eén groep ontving dagelijks een statine plus 1800 mg EPA en de andere groep ontving alleen een statine (gelijke dosis) voor een periode van vijf jaar. Gedurende deze vijf jaar werden alle hartgerelateerde gebeurtenissen bijgehouden. Het cholesterolgehalte werd aan het begin en aan het eind van het onderzoek bepaald.

  Aan het eind van de onderzoeksperiode was het cholesterolgehalte in beide groepen gedaald met gemiddeld 25%. Het aantal ernstige cardiovasculaire gebeurtenissen daalde met 19% in de EPA groep vergeleken met de groep die alleen statines kreeg. Zowel instabiele angina pectoris als niet-fatale gebeurtenissen namen sterk af.

  Gunstig effect in Japan

  Volgens de onderzoekers is het gebruik van EPA in een dosis van 1800 mg per dag een veelbelovende manier ter voorkoming van ernstige cardiovasculaire gebeurtenissen. Er moet nu onderzocht worden of EPA ook in landen anders dan Japan effectief is ter voorkoming van ernstige cardiovasculaire gebeurtenissen bij mensen met een hoog cholesterolgehalte.

  Vergeleken met medicijnen, ingrijpende procedures en apparaten zijn kleine wijzigingen in de voeding veilig, goedkoop en kan het overal toegepast worden, aldus Dariush Mozaffarian van de universiteit van Harvard. Er zou dus meer onderzoek gedaan moeten worden naar de effecten van visolie en andere voedingsfactoren op de gezondheid van het hart.

  Fatale cardiovasculaire gebeurtenissen

  In de onderzoeksgroep die naast statines ook visolie kreeg, vonden niet minder fatale cardiovasculaire gebeurtenissen plaats. Dit is minder vreemd dan het lijkt. Dit onderzoek werd uitgevoerd onder Japanners, die door hun hoge vis-inname sowieso al veel omega-3 vetzuren binnenkrijgen. Die omega-3 inname zorgt al voor een sterk verkleind risico op fatale cardiovasculaire gebeurtenissen. De extra omega-3 inname door het gebruik van visolie-capsules zorgt dan niet voor een nog kleiner risico, maar verkleint wel aanzienlijk de kans op niet-fatale cardiovasculaire gebeurtenissen.

  In landen waar de vis-inname lager is dan in Japan verkleint extra visolie wel de kans op fatale cardiovasculaire gebeurtenissen, zie Omega-3 beter dan statines.

  Bron: Lipids Online