• 07 JAN 07

  Omega-3 vetzuren uit visolie remmen darmkanker

  21 augustus 2007

  Hoewel een hoge vetinname geassocieerd wordt met een verhoogde kans op kanker, concludeert recent onderzoek dat een hogere inname van omega-3 vetzuren uit visolie juist beschermt tegen colorectale (dikke darm-)kanker. De beschermende werking bleek af te hangen van de dosis: hoe hoger de inname van EPA en DHA uit visolie, hoe sterker de beschermende werking tegen dikke darmkanker.

  Professor Harry Campbell vergeleek 1.455 mannen en vrouwen met colorectale kanker met een gelijk aantal controlepersonen. Aan de hand van vragenlijsten werd de leefstijl en het dieet bepaald. Totale vetinname en inname van onder andere omega-3 en omega-6 vetzuren werden bepaald. Tevens werd bepaald hoeveel EPA en DHA dagelijks werd ingenomen.

  Het eerste dat opviel was de significant lagere calorie-inname van de deelnemers zonder colorectale kanker vergeleken met de deelnemers die wel aan deze ziekte leden. Totale en trans-enkelvoudig onverzadigde vetzuur inname leek samen te hangen met een verhoogde kans op het ontstaan van colorectale kanker, maar wanneer gecorrigeerd werd voor calorie-inname bleek dit verband niet aanwezig. Voor de visolie omega-3 vetzuren EPA en DHA gold dit wel. De groep met de hoogste inname van EPA en DHA had een 41 procent kleinere kans op het krijgen van dikke darmkanker.

  Bron: American Journal of Epidemiology 2007 166(2):181-195