• 07 JAN 07

  DHA tegen overgewicht

  12 januari 2007

  Het omega-3 vetzuur docosahexaeenzuur (DHA) onderdrukt de ontwikkeling van vetcellen ´in vitro´ en kan leiden tot vermindering van lichaamsvet, aldus Amerikaanse onderzoekers.

  Visolie en andere omega-3 rijke bronnen toonden voorheen al een verlagende werking op het vetpercentage bij knaagdieren, maar het mechanisme dat hieraan ten grondslag ligt, was nog niet bekend. Ook is het de vraag of lagere doses bij mensen ook een effect hebben op vetcellen en op die manier een rol kunnen spelen bij gewichtsbeheersing.

  De retailmarkt voor gewichtsbeheersingsproducten werd door Euromonitor International geschat op 0,73 miljard euro in Europa in 2005 en 3,93 miljard in de VS, wat er op duidt dat er een grote groep mensen is die luistert naar de boodschap om óf af te vallen óf de consequenties van overgewicht te aanvaarden.

  Het nieuwe onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Nutrition (Vol. 136, pp. 2965-2969), keek naar de effecten van DHA op celgroei, differentiatie, geprogrammeerde celdood (apoptose) en vetafbraak in gecultiveerde vetcelln.

  Bij het onderzoek zijn concentraties gebruikt overeenkomend met fysiologische niveaus van vrije vetzuren (FFA). Met fysiologisch wordt bedoeld normale concentraties zoals ze gemiddeld genomen ook voorkomen in het lichaam.

  FFA waardes bij ratten lagen tussen 0,5 en 2,3 millimol per liter en bij mensen tussen 0,25 en 0,73 millimol per liter. De experimentele dosis lag tussen de 0,025 en 0,2 millimol per liter in deze in vitro studie.

  Volgens de onderzoekers uit Georgia leidden alle gebruikte concentraties (0,025 – 0,050 – 0,2 millimol per liter) tot een vermindering van het aantal cellen dat kan uitgroeien tot volwaardige vetcellen. Dit was het gevolg van het effect van DHA op apoptose. Ook verminderde DHA de ophoping van vet in de preadipocyten (dit zijn cellen die uit kunnen groeien tot volwaardige vetcellen (adipocyten)). Hoe hoger de gebruikte dosis DHA hoe sterker het effect. Ook werd de differentiatie van preadipocyten naar adipocyten belemmerd. Verder onderzoek is nodig om te bepalen of DHA uit de voeding of in de vorm van een supplement een rol kan spelen bij gewichtsbeheersing.

  Het is het zoveelste onderzoek waaruit de positieve gezondheidseffecten van omega-3 vetzuren blijken. De goede reputatie bij de consument is grotendeels het gevolg van het bewijs dat omega-3 vetzuren de mentale functies helpen verbeteren, beschermen tegen hart- en vaatziekten en de kans op sommige vormen van kanker kunnen verkleinen.

  Door alle positieve berichten is het aantal omega-3 verrijkte producten toegenomen. Echter, bezorgdheid over de afnemende visstand en de aanwezigheid van vervuiling zoals kwik, dioxinen en PCB’s hebben ervoor gezorgd dat de industrie gestart is met het produceren van omega-3 vetzuren uit alternatieve bronnen zoals algen of het ontwikkelen van transgene planten die dezelfde omega-3 vetzuren maken als die aanwezig in vis. De meeste visolie is echter gedistilleerd en met stoom gedeodoriseerd om verontreiniging te verwijderen en bevat zodoende weinig vervuiling.

  Bron: nutraingredients.com