• 07 JAN 06

  Wat eet Nederland?

  29 januari 2005

  In opdracht van Unilever heeft onderzoeksbureau Marketresponse op 12 januari 2005 aan 20.000 Nederlandse huishoudens rond etenstijd een enquete over de maaltijd van die avond uitgereikt. 5.000 vragenlijsten werden beantwoord en opgestuurd. Een relevante (omega-3) greep uit de resultaten:

  Slechts bij 6% van de ondervraagde huishoudens werd vis gegeten. Aangezien in lang niet alle vis (veel) omega-3 vetzuren zitten en (langdurige) verhitting zeer schadelijk is voor de omega-3 vetzuren zal van deze 6% hooguit de helft wat omega-3 vetzuren bij de maaltijd naar binnen hebben gekregen.

  Groente wordt weliswaar door 86% (14% dus niet) van de huishoudens bij het avondmaal gegeten maar de populairste groenten zijn sla, appelmoes (?) en sperciebonen. Geen van drie groenten waar omega-3 vetzuren in te vinden zijn.

  Heel specifiek zijn de gepubliceerde resultaten verder niet en het is bijvoorbeeld niet bekend hoeveel en welke olieën er werden gebruikt maar de voorzichtige conclusie mag wel worden getrokken dat op 12 januari 2005 heel weinig Nederlanders tijdens hun avondmaaltijd omega-3 vetzuren hebben gegeten.

  Bron: NRC Handelsblad