• 07 JAN 06

  Visolie voor alle schoolkinderen

  2 september 2006

  Ministers in Engeland buigen zich over de vraag of schoolkinderen niet standaard visolie en andere voedingsstoffen zouden moeten krijgen. Het aanvullen van de voeding met bijvoorbeeld visolie zorgt voor een verbetering van het gedrag en de studieresultaten. Nu jongeren steeds vaker gezonde volwaardige voeding verruilen voor junkfood wordt deze vraag dan ook steeds actueler. Het doet denken aan de jaren 40 en 50 toen kinderen, zwangere vrouwen en zogende moeders gratis visleverolie kregen.

  Tegelijkertijd rijst ook de bezorgdheid over of we met het compenseren van tekorten in de voeding door suppletie niet voorbij gaan aan het feit dat we gewoon veel gezonder zouden moeten eten. Professor Michael Crawford is bijvoorbeeld van mening dat die suppletie er vooral moet komen, máár het eten van vis zou veel gezonder zijn. Daarmee krijgen we niet alleen de omega-3 vetzuren binnen maar ook vele sporenelementen, die ook vereist zijn voor een optimale gezondheid. Hierbij lijkt hij echter te vergeten dat naast al deze heilzame stoffen er ook veel verontreiniging aanwezig is in vis, zoals kwik, PCB’s en dioxinen.

  Voorlopig zullen we in ieder geval in Engeland, maar ook in Nederland, zelf nog onze visolie moeten kopen, naast af en toe een licht verontreinigd maar overheerlijk visje.

  Bron: Daily Mail