• 07 JAN 06

  Vet eten voor een goede gemoedstoestand

  oktober 2005

  Vet eten voor een goede gemoedstoestand. Zouden we depressie als gevolg van Type 2 diabetes kunnen behandelen en voorkomen met behulp van omega-3 vetzuren? Een overzicht van het bewijs

  Doelen

  Er zijn sterke aanwijzingen dat depressie een veel voorkomende complicatie is bij Type 2 diabetes. Er is echter veel ruimte om de effectiviteit van pharmacologische antidepressiva te verbeteren, aangezien in maar 50 tot 60% van de depressieve patiënten met diabetes pharmacotherapie leidt tot vermindering van depressie. Het doel van het huidige document is om te kijken of meervoudig onverzadigde vetzuren van de omega-3 familie gebruikt zouden kunnen worden voor het voorkomen en behandelen van depressie bij Type 2 diabetes.

  Methoden

  De MEDLINE database en gepubliceerde referentielijsten zijn gebruikt om studies te identificeren die de verbanden tussen omega-3 vetzuren en depressie onderzochten. Om mogelijke bijwerkingen te onderzoeken, zoals op de glycemische controle, zijn ook studies inbegrepen die het gebruik van omega-3 supplementen bij Type 2 diabetes onderzochten.

  Resultaten

  Epidemiologische en klinische studies suggereren dat een hoge inname van omega-3 vetzuren beschermt tegen het ontwikkelen van depressie. Er is ook enig bewijs dat een lage inname van omega-3 verband houdt met een vergrote kans op Type 2 diabetes, maar de resultaten zijn niet eenduidig. Resultaten van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken bij patiënten zonder diabetes met zware depressie laten zien dat eicosapentaeenzuur een effectieve aanvullende behandeling is bij depressie bij diabetes, terwijl docosahexaeenzuur geen effect heeft. Bovenal vermindert consumptie van omega-3 vetzuren het risico op hart- en vaatziekten en kan daarom indirect depressie bij Type 2 diabetes verminderen door middel van een reductie van cardiovasculaire complicaties.

  Conclusies

  Suppletie met omega-3 vetzuren, in het bijzonder eicosapentaeenzuur, kan een veilige en effectieve manier zijn om het voorkomen van depressie te verminderen en om depressie te behandelen bij Type 2 diabetes. Verdere studies zijn nu gerechtvaardigd om deze hypotheses bij patiënten met Type 2 diabetes te testen.

  Diabet. Med, 22, 1465-1475 (2005)

  Bron: Onderzoeksartikel (PDF)