• 07 JAN 06

  TV-kok Jamie Oliver zet gezond eten op de agenda in UK

  11 april 2005

  De Engelse TV-kok Jamie Oliver heeft de afgelopen tijd in zijn veelbekeken tv-serie over koken en eten veel aandacht geschonken aan de noodzaak van gezonde voeding en meer in het bijzonder de voeding die de Engelse jeugd tot zich neemt en op scholen verkrijgbaar is. Engeland heeft van alle Europese landen de meeste problemen met overgewicht en de gemiddelde Engelse jongere (en veel volwassenen) voedt zich met een deplorabele mix van chips, diepvriespizza´s en vleesproducten van inferieure kwaliteit. Veel kinderen herkennen vers fruit en groente helemaal niet en durven het zelfs niet te eten.

  De acties van Jamie Oliver hebben de eetproblemen in Engeland op de nationale agenda gezet en zowel in de pers en de politiek als in het publieke debat heeft het onderwerp alle aandacht. Opmerkelijk is dat niet alleen de link tussen voeding en overgeicht en algemene gezondheid wordt gelegd maar ook de link tussen voeding en gedrag. Hoewel daar de nodige wetenschappelijke bewijzen voor zijn is deze link voor veel mensen nog een brug te ver.

  Ook de omega-3 vetzuren worden niet vergeten. Want het behoeft vermoedelijk geen toelichting dat de hoeveelheid omega-3 vetzuren in chips, hamburgers en pizza´s te verwaarlozen is.

  Bronnen:
  Food and behaviour research
  Jamie Oliver