• 07 JAN 06

  Ontstekingsremmende werking van omega-3 vetzuren in visolie gevolg van verlaging prostaglandines

  25 mei 2006

  Er wordt gezegd dat omega-3 vetzuren in visolie bij de mens een ontstekingsremmende en bloedverdunnende werking hebben alsook een gunstige invloed op hartritmestoornissen, maar de biochemische basis voor deze gunstige gezondheidseffecten is niet goed bekend. Nu is er een biochemicus van de Universiteit van Michigan die vertelt dat visolie de productie en effectiviteit van verscheidene prostaglandines vermindert. Prostaglandines zijn natuurlijk voorkomende hormoonachtige stofjes die ontstekingen en trombose kunnen versterken.

  Dr. William L. Smith beschreef zijn bevindingen op 4 april op ´Experimental Biology 2006´ te San Francisco. Zijn presentatie maakte deel uit van het wetenschappelijk programma van de ´Amerikaanse gemeenschap voor biochemie en moleculaire biologie´ (ASBMB).

  “Visolie verkrijgt zijn gunstige effecten op drie verschillende manieren”, aldus Dr. Smith.

  Ten eerste worden er veel minder prostaglandines gemaakt van omega-3 vetzuren vergeleken met de andere klasse van vetzuren in het lichaam, de omega-6 familie die afkomstig zijn in het dieet van groente en plantaardige olie.

  Ten tweede, de omega-3 vetzuren concurreren met omega-6 vetzuren voor dezelfde receptor op het COX-1 enzym dat de omega-6 vetzuren converteert tot prostaglandines (wat de reden is voor de COX-1 en COX-2 enzym remmende werking van ontstekingsremmende medicijnen als ibuprofen). Des te meer omega-3 vetzuren aanwezig zijn om de receptoren te blokkeren, des te minder omega-6 vetzuren omgezet kunnen worden in prostaglandines.

  Ten derde, hoewel omega-3 vetzuren ook worden omgezet in prostaglandines zijn deze 2 tot 50 keer minder actief dan die gevormd van omega-6 vetzuren van plantaardige bronnen.

  De biochemische basis van andere voordelen van visolie — bijvoorbeeld omega-3´s invloed op de ontwikkeling van zenuwen en het gezichtsvermogen — zijn waarschijnlijk het gevolg van de effecten op biochemische mechanismen die de zenuwtransmissie reguleren. Het begrijpen van de verschillende manieren waarop omega-3 vetzuren invloed hebben op de prostaglandine-huishouding helpt te verklaren waarom de omega-6 vetzuren uit plantaardige olie niet simpelweg dezelfde gunstige effecten hebben als de omega-3 vetzuren. Vanwege de bekende voordelen van omega-3 vetzuren voor de gezondheid, vooral het hart en de bloedvaten, adviseert Dr. Smith: “eet meer vis”.

  Bron: Science Daily