• 07 JAN 06

  Omega-3 vetzuren helpen tegen droge ogen syndroom

  12 maart 2006

  Een grotere inname van omega-3 vetzuren leidt tot een afname van het aantal gevallen van het droge ogen syndroom bij vrouwen. Zo luidt de conclusie van onderzoekers van het ´Brigham and Women’s Hospital´ in Boston.

  Enkele klachten van het droge ogen syndroom (DES, keratoconjunctivitis sicca) zijn branderigheid, jeuk, gevoel van zware oogleden, snel vermoeide, rode ogen, pijn en overgevoeligheid voor licht. Overmatig tranen van de ogen kan door de irritatie soms voorkomen. Het treedt vaak op aan het begin van de menopauze en kan het gevolg zijn van het syndroom van Sjögren.

  Aan het onderzoek, de ´Women´s Health Study´, namen 32.470 vrouwen deel in de leeftijd van 45 tot 84 jaar. De inname van de verschillende vetzuren werd bepaald met behulp van voedingsvragenlijsten. De diagnose van DES werd zelf door de vrouwen gerapporteerd. De resultaten werden gecorrigeerd voor omgevingsfactoren, hormoontherapie en totale vetinname.

  1546 (4,7%) deelnemers meldden dat bij hen DES was geconstateerd. Wanneer werd gekeken naar de omega-6/omega-3 verhouding bleek dat die personen met de hoogste 6/3 verhouding de grootste kans hadden op het ontwikkelen van het droge ogen syndroom. De maximale verlaging van 68% voor de kans op het krijgen van DES werd bereikt door het eten van vijf of zes porties vette vis per week.