• 07 JAN 06

  Omega-3 vetzuren beïnvloeden stemming, impulsiviteit en persoonlijkheid

  4 maart 2006

  Omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren beïnvloeden mogelijk de stemming, persoonlijkheid en het gedrag. Dat is de uitkomst van een studie die vandaag is gepresenteerd door de ‘University of Pittsburgh School of Medicine’ onderzoekers op het 64ste ´Annual Scientific Meeting´ van de ´American Psychosomatic Society´ in Denver.

  In een studie met 106 gezonde vrijwilligers vonden onderzoekers dat deelnemers die lagere bloedspiegels hadden van omega-3 vetzuren eerder lichte tot matige symptomen van depressie rapporteerden alsook negatievere gedachten. Daarnaast waren zij impulsiever. Daarentegen bleken diegenen met hogere bloedspiegels van omega-3 vetzuren veerkrachtiger te zijn.

  “Een aantal eerdere studies toonde een relatie tussen lage omega-3 niveaus en aandoeningen zoals zware depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie, drugsmisbruik en ADHD”, aldus Sarah Conklin, Ph.D. op de universiteit van Pittsburgh. “Echter, weinig studies toonden dat deze relatie ook aanwezig is in gezonde volwassenen. Deze studie opent de deur voor toekomstig onderzoek naar het effect van een hogere omega-3 inname op iemands stemming. Of het nou gaat om omega-3 inname door het eten van omega-3 rijke voeding zoals zalm of door het gebruik van visolie-supplementen”.

  De ´American Heart Association´ adviseert dat alle Amerikanen twee keer per week vis eten, die rijk is aan omega-3 vetzuren. Deze aanbeveling is gebaseerd op het bewijs dat een dieet rijk aan vis geassocieerd wordt met een gezonder hart en een kleinere kans op hartgerelateerde problemen. Terwijl het cardiovasculaire voordeel van een hogere omega-3 inname algemeen bekend is, is er bij het grote publiek relatief weinig bekend over de potentiële mentale gezondheidseffecten.

  Vergelijkingen werden gemaakt door het analyseren van de omega-3 niveaus in het bloed van de deelnemers en die gegevens te vergelijken met scores van de deelnemers op drie geaccepteerde tests voor depressie, impulsiviteit en persoonlijkheid. De hoeveelheid omega-3 vetzuren in het bloed is een reflectie van de inname via de voeding van dit vetzuur. De studie vereiste geen dieetveranderingen van de deelnemers.

  Bron: Science Daily