• 07 JAN 06

  Nieuwslicht: Simon Rozendaal over omega-3 vetzuren

  Vara uitzending Nieuwslicht van 6 mei 2005
  Simon Rozendaal, wetenschapsjournalist Elsevier

  Paul witteman: “Simon heeft de wetenschapsbladen bij zich en gelezen en wat heb je eruit gehaald”? Simon Rozendaal: “Een leuk verhaal uit de nieuwe ´Scientist´, bemoedigend. Onderzoekers uit Louisiana in Amerika die hebben gevonden dat de zogenaamde omega-3 vetzuren beschermen tegen borstkanker. Ik moet het iets voorzichtiger formuleren. Ze hebben met muizen gewerkt, dat waren zwaar ingeteelde muizen”.

  “Die hebben ook borsten? Die hebben ook borsten, en die kunnen daar tumoren in krijgen en dit waren muizen die heel gevoelig zijn voor tumoren. Ze hebben aan zwangere muizen twee diëten gegeven, een dieet dat een beetje lijkt op ons menu en een dieet met veel meer van deze zogenaamde omega-3 vetzuren. En wat bleek, de moeders die de omega-3 vetzuren tijdens de zwangerschap aten die kregen kinderen met 60% minder borstkanker”.

  “En men gaat ervan uit dat dat bij mensen dan ook zo zou zijn? Nou ja, er is een aanwijzing, ik bedoel als dat bij muizen zo is dan is de kans aanwezig dat dat bij mensen ook zo is”.

  “Wat moeten we eten, drinken of nalaten om die omega vetzuren zelf te nemen? Die omega vetzuren zitten met name in vis, vette vis, haring, zalm en makreel, en die hebben allerlei positieve effecten. Ze werken op je hart, dat is vrij hard bewezen, als je hart een beetje onregelmatig verloopt, gaat het een regelmatiger verlopen. Maar ´t heeft ook allerlei andere gunstige effecten, voor eczeem, het beschermt tegen kanker, het schijnt zelfs goed voor vandattum te zijn, voor je hersenen is het goed, het is óveral goed voor”.

  “En ´t zit in vis? Het zit in vis, het zit ook in lijnzaadolie en voor mensen die absoluut niet van vis houden, kun je natuurlijk, je kunt dit overal kopen, visolie omega-3 en ja gewoon ´s ochtends neem je zo’n pilletje”.

  “Geen last van je hart, flink vandattum en geen borstkanker. En weet je wat het leuke is? Meestal is wetenschap puur nieuw, maar dit is onze grootouders, overgrootouders, ´t is eigenlijk een soort levertraan, ze wisten ‘t al Paul”.

  “Dus we gaan allemaal weer met dat lepeltje dat verschrikkelijke gezeur… Nee, dit is niet onsmakelijk. Doen! Elke dag doen! Ga ik doen, dankjewel Simon, tot de volgende week”!