• 07 JAN 06

  Junkfood verbannen uit scholen in Engeland

  Onderwijssecretaris Ruth Kelly van de Labour partij in Engeland heeft aangekondigd dat Engelse scholen vanaf september volgend jaar voedingsmiddelen met een hoog vet-, zout- of suikergehalte niet meer zullen aanbieden. Het verbod omvat chocolaatjes, chips, frisdranken en bewerkte vleesproducten van slechte kwaliteit.

  Het beoordelingspanel voor schoolmaaltijden geeft details over de voedingsnormen voor ingrediënten die in schoolmaaltijden zijn toegestaan. De regering beloofde extra geld om het maaltijdbudget van de basisschool op 50 pence per leerling per dag te brengen, met 60 pence voor secundair onderwijs, en richtte het panel op om minimale voedingsnormen vast te stellen.

  Deze voedingsnormen worden verplicht vanaf september 2006 en de schoolinspecteurs van Ofsted (Office for standards in education in het VK) zullen toezicht houden op de normen van het eten dat aan de leerlingen wordt geserveerd.

  De minister van Onderwijs van Wales, Jane Davidson, zei dat ze al een nieuwe groep hebben opgericht om de kwaliteit en voedingsnormen van schoolmaaltijden te verbeteren. Schotse scholen hebben al voedingsnormen voor maaltijden en scholen in Noord-Ierland zijn al minder afhankelijk van kant-en-klaarmaaltijden.

  Tot de waarschijnlijk verboden voedingsmiddelen behoren hamburgers en worstjes gemaakt van “vleesslurry” en “mechanisch gewonnen vlees”, snoep, chocolaatjes en snacks.

  Vrijgestelde voedingsmiddelen zijn brood, cake en koekjes vers gemaakt door schoolcateraars, yoghurt en ongezouten popcorn.

  Bron:
  BBC