• 07 JAN 06

  Goede voeding is de sleutel tot verlichten depressie

  14 november 2006

  Een evenwichtig dieet inclusief visolie kan de symptomen verminderen

  Onderzoek laat zien dat de combinatie van gezonde voeding, dagelijkse visolie-supplementen en/of drie keer per week vette vis, zoals wilde zalm, sardines of verse tonijn, depressieve symptomen kan verlichten.

  Het onderzoek is gepubliceerd in de decemberuitgave van ´Nutrition & Dietetics´, het officiële tijdschrift van de vereniging voor diëtisten van Australië én in de ‘Journal of the New Zealand Dietetic Association’. De onderzoekers analyseerden alle bestaande literatuur met betrekking tot diëtaire manipulatie in een poging te ontrafelen hoe verandering van voeding kan helpen bij het behandelen van deze aandoening.

  Biologische oorzaken

  Depressie is een groot risicofactor voor doelbewuste zelfbeschadiging en zelfmoord. Meer dan een miljoen Australiërs per jaar zijn het slachtoffer en de World Health Organization voorziet dat het de tweede oorzaak van ziekte zal zijn tegen het jaar 2020. De bevindingen in dit onderzoek dragen bij aan het herzien van de simplistische, traditionele gedachte van depressie als persoonlijke zwakte en levert anecdotisch bewijs voor depressie als een afwijking van de gemoedstoestand met onderliggende biologische en psychosociale oorzaken.

  Hoofdauteur en geaccrediteerd diëtiste Dr. Dianne Volker, van de afdeling Psychologie van de Universiteit van Sydney vertelt: “We hebben bewijs gevonden voor de mogelijk therapeutische voordelen van het opnemen van omega-3 vetzuren in het dieet, wat bij kan dragen aan een eventueel herstel op de lange duur. Dit is absoluut een waardevolle toevoeging aan de psychosociale en pharmacologische behandeling die mensen met depressie ondergaan”.

  De resultaten van het onderzoek benadrukken hoe groot de invloed van evenwichtige voeding kan zijn op het verlichten van de symptomen van depressie. Er wordt gehoopt dat door het alsnog erkennen van de rol van voeding, specifieke voedingsbestanddelen zoals genoemd in het onderzoek toegepast kunnen worden als aanvullende behandeling bij het behouden van een goede mentale gezondheid.

  Bron: www.blackwellpublishing.com