• 07 JAN 06

  Gedrags- en leerstoornissen

  mei 2005

  Nieuw onderzoek toont een verband tussen voeding en de behandeling van gedrags- en leerstoornissen.

  Mei dit jaar eindigde een onderzoek aan de universiteit van Oxford, Engeland, naar de invloed van vetzuren op de symptomen van ´developmental coordination disorder´ (DCD), ook bekend als dyspraxie. Veel kinderen met deze stoornis vertonen eveneens gedrag dat thuishoort onder de naam ADHD. Zij hebben problemen met leren en vertonen vaak onaangepast gedrag.

  Het doel van dit onderzoek was er achter te komen of suppletie met bepaalde vetzuren invloed heeft op de motorische stoornissen bij kinderen met DCD. Er werd een supplement gebruikt dat voor 80% bestond uit omega-3 vetzuren, en dan met name EPA, en 20% omega-6 vetzuren, in de vorm van teunisbloemolie.

  Aan het eind van dit drie maanden durende onderzoek bleek dat de specifieke DCD symptomen, de motorische stoornissen, niet verminderden in de groep die deze vetzuren kreeg, maar dat wel de ADHD-gerelateerde symptomen duidelijk verminderden. De kinderen toonden significante verbeteringen bij het lezen en spellen en hun gedrag verbeterde aanzienlijk.

  Bronnen:
  Link naar Oxford-Durham document (NL)
  Link naar Oxford-Durham document (EN) (PDF)
  Link naar nieuwsartikel (EN)