• 07 JAN 05

  CNN-artikel: studie toont vis-eters blijven scherper

  10 oktober 2005

  Studie: Vis-eters blijven scherper met het ouder worden

  Onderzoekers zeggen dat één vismaaltijd per week de aftakeling met 10 procent afremt.

  Tenminste één keer in de week vis eten is goed voor de hersenen. Het vertraagt leeftijdsgerelateerde aftakeling met het equivalent van drie tot vier jaar, suggereert een studie.

  Het onderzoek levert al het zoveelste bewijs dat een visrijk dieet helpt het brein scherp te houden. Eerdere studies lieten al zien dat mensen die vis aten hun kans op het krijgen van Alzheimer en een beroerte verminderden. Er is gebleken dat vis zoals zalm en tonijn, die rijk zijn aan omega-3 vetzuren, hart- en vaatziekten kunnen voorkomen.

  Voor de nieuwe studie keken onderzoekers hoe goed 3718 mensen een aantal tests maakten, zoals het na kunnen vertellen van details van een verhaal. De deelnemers, allen inwoners van Chicago en 65 jaar of ouder, deden de tests drie keer in een periode van zes jaar. Ze vulden ook een vragenlijst in over wat ze hebben gegeten. Deze vragenlijst bestond uit 139 soorten eten.

  “We hebben gevonden dat mensen die één vismaaltijd per week aten 10 procent minder snel achteruit gingen wat betreft denkvermogen in een tijdspanne van tien jaar”, aldus co-auteur Martha Clare Morris, een epidemioloog op Rush University Medical Center. “Zij die twee vismaaltijden per week consumeerden toonden een 13 procent mindere achteruitgang per tien jaar”.

  De studie was geplaatst maandag op de ´Website of the Archives of Neurology´ en zal verschijnen in de december-editie van het tijdschrift. Het was zo vroeg online gepubliceerd vanwege de algemene interesse.

  De onderzoekers zochten naar een verband tussen omega-3 vetzuren en bescherming tegen achteruitgang van de hersenen, maar dit werd niet gevonden. Eerdere studies vonden wel een verband.

  Morris zegt dat het mogelijk is dat iets anders in vis helpt het menselijk brein scherp te houden. Of de voedselvragenlijst was te breed om onderzoekers de mogelijkheid te geven de omega-3 vetzuren inname accuraat te bepalen, zegt Dr. Pascale Barberger-Gateau, die gelijksoortig onderzoek doet op de universiteit van Bordeaux in Frankrijk, maar hij was niet betrokken bij de huidige studie.

  “Er waren maar vier uit zee afkomstige producten inbegrepen in de vragenlijst, wat niet genoeg differentiatie toestond”, aldus Barberger-Gateau in een e-mail.

  De vragenlijst had vier brede zeevoedsel categorieën: tonijnsandwich; vissticks/viscakes/vissanwich; verse vis al hoofdgerecht; en garnaal/kreeft/krab.

  Het testen van het bloed van de deelnemers op omega-3 vetzuren zou een meer definitieve maatstaf hebben opgeleverd, volgens Dr. William E. Conner van de ´Clinical Nutrition Department of Medicine´ op de ´Oregon Health & Science University´. Hij was niet betrokken bij deze studie.

  Bron: Onderzoeksartikel (EN)