• 07 JAN 04

  Vis houdt hersenen fit

  24 maart 2004

  Uit onderzoek van Professor Michael Maes van de universiteit van Maastricht en professor Armand Christophe van de universiteit van Gent is gebleken dat een hoog EPA-gehalte een gunstige invloed heeft bij mensen die problemen hebben met hun geestelijke gezondheid en met gemoedsstoringen.

  Volgens professor Maes kun je de hersenen met een auto vergelijken. DHA speelt dan de rol van het staal en de carrosserie omdat DHA onmisbaar is voor de basisstructuur van de hersenen. Zonder DHA kunnen de hersenen zich niet normaal ontwikkelen en daarom is DHA vitaal voor de ontwikkeling van de hersenen in de foetus en bij jonge kinderen, aldus Maes.

  EPA speelt de rol van benzine, het doet de hersenen functioneren. EPA speelt in de communicatie in en tussen de zenuwcellen een vitale rol. Zonder een voldoende hoeveelheid EPA komt de onderlinge communicatie van de verschillende neuronen in de hersenen ernstig in gedrang.

  Volgens de onderzoekers bestaat er nogal wat onwetendheid bij de bevolking wat betreft de samenstelling en de kwaliteit van visoliën. Geschikte visolie dient volgens hen afkomstig te zijn van diepzeevis en de visolie moet zeer zuiver zijn en onder streng wetenschappelijk toezicht worden samengesteld.

  Bron: Rotterdams Dagblad