• 11 JAN 16

    Omega 3-visvetzuren in erytrocyten

    Een verhoging van de concentraties omega 3-visvetzuren in de rode bloedcellen kan zorgen voor een significant beter spelling- en concentratievermogen.

    Aan de studie namen negentig kinderen deel. Ze werden willekeurig in drie groepen verdeeld en kregen in willekeurige volgorde een supplement met een hoge dosis EPA (1109 mg EPA en108 mg DHA), DHA (264 mg EPA en 1032 mg DHA) of saffloerolie (met 1467 mg linolzuur). Ze kregen het voedingssupplement dagelijks gedurende telkens een periode van vier maanden. Aan het begin, na vier, acht en twaalf maanden werd de vetzuursamenstelling in de rode bloedcellen bepaald.

    Uiteindelijk voltooiden 53 kinderen de studie. Hogere concentraties van EPA en DHA gingen gepaard met een significant beter spelling- en concentratievermogen. Bovendien namen klachten van hyperactiviteit, cognitieve problemen en opstandig gedrag significant af.

    De resultaten laten zien dat het van belang is om ook de bloedconcentraties van de visvetzuren in ogenschouw te nemen wanneer er leerproblemen vastgesteld zijn.