• 07 JAN 08

  Zuiverheid van Visolie

  7 november 2008

  De laatste tijd is er veel te doen over de zuiverheid van vis en visolie. Onder andere het Algemeen Dagblad en de TV-programma’s Radar en Kassa besteedden er aandacht aan. Hoe zit het nou met vis en visolie? Is het echt zo gevaarlijk en slecht voor de visstand als de Ambassadeur van de Zee Dos Winkel ons wil doen geloven of is er meer aan de hand?

  Schadelijke stoffen

  Hoe u ook eet, het is onmogelijk om de inname van schadelijke stoffen te vermijden. Wat u ook eet, biologisch of niet, het bevat allemaal schadelijke stoffen. Het ene voedingsmiddel bevat alleen minder dan het andere. Vis bevat een hoge concentratie van verschillende schadelijke stoffen, maar sommige visoliemerken bevatten juist een zeer lage concentratie. Soms zelfs zo laag dat dit nauwelijks kan worden gemeten. Voor deze zeer zuivere visolie betaalt u dan wel een stuk meer.

  De norm

  Wanneer u regelmatig vette vis eet, om voldoende van de omega-3 vetzuren EPA en DHA binnen te krijgen, dan is de norm voor maximale inname van schadelijke stoffen al snel bereikt. Om deze reden wordt dan ook geadviseerd om de vis-inname te beperken. Wat hierdoor overigens makkelijk vergeten wordt is dat wanneer vis geen verontreiniging zou bevatten we er goed aan zouden doen dagelijks vette vis te eten. De norm voor dioxines bijvoorbeeld voor iemand van 60 kilogram is 840 picogram per week. Met het eten van vis (en ook vlees en zuivel) kan deze norm relatief makkelijk worden bereikt of zelfs overschreden.

  Ter illustratie

  Als voorbeeld nemen we het kwalitatief beste visoliemerk in Nederland. Bij dagelijks gebruik van een capsule van deze visolie is de wekelijkse inname van dioxines lager dan 3,2 picogram. Dat is 260 keer minder dan de maximale inname met vis. Deze hoge mate van zuiverheid wordt verkregen door de speciale zuiverings-methodes en door het gebruik van vissen uit de Atlantische oceaan ter hoogte van Zuid Amerika. Vis in dit gebied is veel schoner dan vis uit de Noordzee, de Baltische Zee, de Oostzee of de Middellandse Zee.

  Vissen in gevaar – maar niet door visoliecapsules

  De zeefotograaf Dos Winkel, zelfbenoemd ambassadeur van de zee, was gast in het TV-programma Radar. Dos Winkel haalt wel vaker de publiciteit en altijd heeft hij het over het gevaar van visolie op onze gezondheid en de negatieve invloed van het gebruik van visolie op de visstand overal ter wereld.Dos Winkel maakt zich oprecht en vooral ook terecht zorgen om de vervuiling van de wereldzeeën en de teruggang van de visstand. Veel vissoorten worden met uitsterven bedreigd en daar moet snel iets aan gedaan worden. Stoppen met het gebruik van visoliecapsules zal daar echter niet aan meehelpen: Van de wereldwijde visvangst wordt circa 20% gebruikt voor de productie van visolie. En van die 20% wordt slechts circa 5% gebruikt voor de productie van visoliecapsules. 95% van de visolieproductie is bestemd voor voer voor varkens, runderen, gevogelte en kweekvis. Dus van de totale wereldwijde visvangst wordt 1% gebruikt voor de productie van visoliecapsules. De reden voor deze voortdurende aanvallen op visolie door Dos Winkel liggen dan ook elders: Dos Winkel heeft nauwe banden met een fabrikant van plantaardige omega-3 (die geen EPA en DHA bevat). Veel van zijn teksten zijn rechtstreeks afkomstig van deze fabrikant, die veel baat heeft bij het in een kwaad daglicht stellen van visoliecapsules. Gezuiverde visolie is en blijft de gezondste vorm van omega-3 met zijn belangrijke EPA en DHA vetzuren en is niet verantwoordelijk voor de teruggang van de visstand.