• 07 JAN 07

  Omega-3 vetzuren beschermen tegen maculadegeneratie

  21 juni 2007

  Een hogere omega-3 vetzuur inname blijkt samen te hangen met een kleinere kans op maculadegeneratie, zo is te lezen in de mei 2007 uitgave van ‘Archives of Ophthalmology’, een uitgave van de ‘American Medical Association’. Leeftijdsgebonden maculadegeneratie is de sterke achteruitgang van de macula (gele vlek) dat kan leiden tot verlies van het centrale gezichtsveld.

  Een onderzoek uitgevoerd onder 4519 personen in de leeftijd van 60 tot 80 jaar vulden vragenlijsten in betreffende het dieet van het voorafgaande jaar. Ook werd een foto gemaakt van het netvlies om de aanwezigheid en ernst van maculadegeneratie te bepalen.

  Aan het begin van het onderzoek waren 1115 proefpersonen volledig vrij van maculadegeneratie-symptomen, 2746 bevonden zich in het beginstadium van maculadegeneratie en 658 bleken gevorderde (neovasculaire, natte) leeftijdsgebonden maculadegeneratie te hebben ontwikkeld. Het onderzoeksteam bepaalde dat een grotere inname van omega-3 vetzuren, alsook van vis, dat een bron van omega-3 vetzuren is, gepaard ging met een kleinere kans op gevorderde maculadegeneratie. Wanneer gekeken werd naar vis-inname, bleek dat meer dan twee keer per week vis op het menu de sterkste bescherming bood.

  De totale omega-3 langeketen meervoudig onverzadigde vetzuur inname heeft invloed op het ontstaan van neovasculaire maculadegeneratie en afzonderlijk geldt dit ook voor DHA (docosahexaeenzuur).

  De omega-3 vetzuren docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA) beschermen mogelijk het netvlies door hun invloed op de genexpressie, retinale cell differentiatie en de sterkte. Andere eigenschappen van de vetzuren kunnen hierbij ook betrokken zijn, zoals de ontstekingsremmende werking van omega-3 vetzuren.

  De conclusie van de onderzoekers luidt dan ook dat de resultaten van dit onderzoek en van andere observationele onderzoeken suggereren dat een hogere omega-3 vetzuur inname kan resulteren in een kleinere kans op het krijgen van neovasculaire leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie.

  Bronnen:
  Archives of Ophthalmology
  Nutraingredients.com