• 07 JAN 06

  Prof. dr. Maes in de Humo: “alle psychische aandoeningen zijn lichamelijk. Honderd procent”

  12 maart 2005

  In Humo nr. 9 (1 maart 2005) wordt de Belgische neuropsychiater prof. dr. Michaël Maes geïnterviewd. Het belangrijkste onderwerp is de rol van omega-3 vetzuren en de preventieve en therapeutische rol van deze stoffen.

  Maes: “omega-3 vetzuren zijn fundamenteel voor de opbouw van ons lichaam. Als je een tekort hebt, worden de celwanden te hard, waardoor de celinhoud minder goed beschermd wordt”.

  Humo: “Kan je alleen omega-3 vetzuren binnenkrijgen via voedsel”?
  Maes: “Ja, het lichaam maakt ze niet zelf aan. Je moet ze dus of wel rechtstreeks binnenkrijgen, ofwel via stoffen die ons lichaam kan omvormen tot omega-3 vetzuren. En dat is dus de grote tragedie van de twintigste eeuw, althans van de Westerse wereld: de inname van omega-3 vetzuren is sedert de industrialisering drastisch achteruit gegeaan. Honderd jaar geleden namen we nog evenveel omega-3 op als omega-6. Nu is die verhouding één op tien geworden. En helas: terwijl omega-3 vetzuren ontstekingsremmend werken, lokt omega-6 net ontstekingen uit. De gevolgen zijn dan ook niet min: we krijgen in het Westen vlugger ontstekingen, immuunziektes, hart- en vaatziekten en stoornissen in het serotoninesysteem, met als het gevolg depressie en andere psychische aandoeningen. Je ziet de laatste honderd jaar dat die soorten ziektes heel erg stijgen in de Westerse wereld, en dat is waarschijnlijk te wijten aan het onevenwicht tussen omega-3 en omega-6”.

  Humo: “Omega-3 zou tegen zowat alles helpen: ADHD en autisme bij kinderen, depressie, angst en chronisch vermoeidheidssyndroom bij volwassenen. Een gebrek aan omega-3 zou ook de oorzaak zijn van baby blues en postnatale depressie, en een capsule omega-3 zou zelfs kunnen helpen bij dyslexie en leerstoornissen. ‘t Is eigenlijk een wondermiddel”.
  Maes:”En er is nog meer, hoor: voor hart- en vaatziekten en auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis is ook aangetoond dat het helpt. Tja, omdat omega-3 vetzuren zo fundamenteel zijn voor de werking van de cellen en de celwanden, zijn ze eigenlijk fundamenteel voor het leven. Dat is niet zo onlogisch, hè,: de mens is ontstaan uit vissen, en de evolutie van vis tot mens is ten dele dankzij die vetzuren gebeurd. Door onze verminderde inname van omega-3 vetzuren, zijn de ziektebeelden die u opsomt sterk toegenomen, dat zijn echt ziektes van deze eeuw, hè. Vandaar dat omega-3 ook therapeutisch gebruikt kan worden bij al die ziektebeelden. Niet uitsluitend, maar in combinatie met andere medicatie”.

  Bron: Humo