• 07 JAN 06

  Omega-3 vetzuren verminderen kans op kanker

  4 november 2006

  Een nieuw onderzoek uitgevoerd door het Karolinska Instituut in Zweden laat zien dat het eten van vette vis, dat meer docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA) (omega-3 vetzuren) bevat dan magere vis, de kans op niercelcarcinoom bij vrouwen sterk verkleint.

  Het onderzoek is gepubliceerd in de ´Journal of the American Medical Association´ en is het eerste onderzoek naar niercelcarcinoom dat van alle vormen van nierkanker veruit het meest voorkomt.

  “Dit is de eerste keer dat een link tussen de inname van vette vis en nierkanker is onderzocht”, aldus professor Alicja Wolk, hoofdonderzoeker van de studie. “De reden dat eerdere studies geen link konden vinden tussen inname van vis en nierkanker is dat ze geen onderscheid maakten tussen vette en magere vis”.

  Onderzoekers analyseerden gegevens van de ´Swedish Mammography Cohort´, een populatie-studie van 61.433 vrouwen die niet eerder gediagnosticeerd zijn met kanker bij het begin van het onderzoek (1987-1990). De deelnemers vulden twee vragenlijsten in, één bij de start van het onderzoek met een mammografie en de tweede in september 1997.

  “Ten minste één portie vette vis per week gedurende de periode van het onderzoek (1987-2004) verminderde het risico op nierkanker met 74 procent vergeleken met diegenen die nooit vette vis aten. De groep die verse vis at tenminste één keer per week maar voor wie geen extra informatie beschikbaar was had een 40 procent kleinere kans op nierkanker”.

  Statistieken bevestigen dat Amerikanen de laagste omega-3 inname hebben van elk ontwikkeld land. Onderzoeken gepubliceerd in ´peer-reviewed journals´ hebben laten zien dat patiënten met een scala aan ziekten een tekort kunnen hebben aan omega-3 vetzuren, foliumzuur en vitamine B6 en B12.

  Bron: LifeExtension