• 07 JAN 06

  Omega-3 inname gerelateerd aan lagere CRP-waarde

  4 november 2006

  Een onderzoek gepubliceerd in de ´American Journal of Clinical Nutrition´ bevestigde een correlatie tussen een hogere inname van omega-3 vetzuren voornamelijk van vis en een reductie van C-reactieve proteïne (CRP), een indicator voor ontstekingen waarvan is gebleken dat het een onafhankelijke risicofactor is voor hart- en vaatziekten en beroerten. De omega-3 vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) in vis en visolie bleken al eerder gerelateerd te zijn aan lagere CRP waarden, maar weinig studies onderzochten de relatie bij de Japanse bevolking, waar de inname van vis hoog is en wiens CRP waarden lager zijn dan die van de onderzochte westerse landen.

  Onderzoekers van Tohoku University Graduate School of Medicine in Sendai, Japan ondervroegen 401 Japanse mannen en 570 vrouwen van 70 jaar en ouder over de inname gedurende het jaar daarvoor en berekenden de EPA en DHA inname alsook de totale omega-3 inname (waaronder alfa-linoleenzuur, veel te vinden in sommige plantaardige oliën). De vragenlijsten bevatten ook vragen over rook- en drinkgewoonten, geschiedenis van hart- en vaatziekten en gebruik van aspirine en statines. Het bloed werd geanalyseerd op cholesterol, glucose en CRP waarden.

  Deelnemers met CRP waarden van minder dan 1,0 milligram per liter werden gecategoriseerd als hebbende lage CRP waarden, terwijl een CRP waarde van 1,0 of meer beschouwd werd als hoog. Deelnemers wiens totale inname van omega-3 vetzuren tot de 25 procent hoogste behoorde hadden een 56 procent lager risico op het hebben van een hoge CRP waarde dan die wiens inname tot de 25 procent laagste behoorde, terwijl de deelnemers die de meeste EPA en DHA binnenkregen een 46 lagere kans hadden.

  De resultaten suggereren dat zelfs in een populatie met een relatief hoge inname, een hogere inname van omega-3 vetzuren kan helpen de CRP waarde te laten dalen.

  Bron: LifeExtension