• 07 JAN 06

  BBC2 Horizon – Kan vis mijn kind slim maken?

  6 oktober 2005

  We weten dat omega-3 een soort vet is dat essentiëel is voor ons welzijn. Het programma informeert ons dat Oxford University wetenschapper Hugh Sinclair één van de eerste mensen was die zich realiseerden hoe belangrijk deze vetzuren zijn. In 1940 realiseerde hij zich dat de Inuit (eskimo’s) grote hoeveelheden vet aten, maar zelden last hadden van hart- en vaatziekten. Hij geloofde dat dit het gevolg was van het beschermende effect van omega-3 vetzuren uit vette vis. Er was echter veel controverse over het idee dat een vet uberhaubt goed voor ons kan zijn en arme Hugh werd belachelijke gemaakt en uit de universiteit gegooid. Hij ging echter stug door en bleef omega-3 vetzuren bestuderen. Hij zette zichzelf op een ´Eskimo dieet´, at niets dan zeehondenvet en vis, wat 100 dagen duurde. Hij merkte dat hij niet alleen gewicht verloor, maar ook dat wanneer hij zichzelf sneed, hij lange tijd bloedde. Zijn bloed was erg dun geworden en hij dacht dat dit de wijze was waarop omega-3 vetzuren werkten – door het voorkomen van het samenklonteren van de bloedplaatjes zodat ze geen hart- en vaatziekten konden veroorzaken.

  Vele studies die later zijn uitgevoerd, hebben laten zien dat omega-3 vetzuren inderdaad een beschermende werking hebben tegen hart- en vaatziekten en dat mensen die een hartaanval hebben gehad en een gram omega-3 vetzuren per dag innemen een kleinere kans hebben te sterven aan hart- en vaatziekten. Nieuw onderzoek op dit gebied zal worden gepubliceerd rond deze herfst.

  Dertig jaar geleden realiseerden wetenschappers zich ook dat omega-3 vetzuren een essentiëel onderdeel zijn van de hersenen, inclusief het visueel systeem. Het boosten van de omega-3 concentraties in de hersenen zou kunnen helpen bij het verlichten van depressie. Studies uit Amerika hebben de mate van depressie gecorreleerd met de hoeveelheid gegeten vis. – in landen waar minder vis gegeten wordt, komt meer depressie voor. Veel onderzoek is nu gedaan naar omega-3 vetzuren, van het effect op Alzheimer, Parkinson, autisme, dyslexie, multiple sclerosis en zelfs IQ. Er is echter nog veel meer onderzoek nodig voordat kan worden bewezen wat omega-3 vetzuren wel en niet kunnen doen op dit gebied.

  Oxford-Durham study:

  Het programma refereert naar de Oxford-Durham studie: een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek naar suppletie met vetzuren bij kinderen met ´developmental coordination disorder´ (DVD), ook wel dyspraxie genoemd. 117 kinderen met DVD (allen tussen de 5 en 12 jaar) ontvingen suppletie voor de duur van 3 maanden. De helft kreeg een supplement met 80% visolie en 20% teunisbloemolie (leverend omega-3 en wat omega-6 vetzuren). De andere helft ontving een identiek-gelijkend placebo supplement (bevattende olijfolie), waarvan geen effect werd verwacht. Elk kind had een gelijke kans het te testen vetzuursupplement te krijgen, en totdat de studie helemaal was afgelopen wist niemand van de betrokkenen welke kinderen welke behandeling kregen.

  Link naar artikel op BBC website (EN)