Volwassenen en visolie | Wetenschappelijke onderzoeken en artikelen

2004

 

titel:

Women and omega-3 Fatty acids.

auteurs:

Saldeen P, Saldeen T.

tijdschrift:

Obstetrical & Gynecological Survey

jaargang:

2004 Oct;59(10):722-30; quiz 745-6.

opmerkingen:

De link verwijst naar de een abstract van deze studie

De auteurs zijn verbonden aan Department of Obstetrics and Gynecology, Malmo University Hospital, University of Lund, Sweden.

 

titel:

Evidence-Based Guidelines for Cardiovascular Disease Prevention in Women (AHA Scientific Statement)

auteurs:

Lori Mosca, MD, PhD (Chair), e.a.

tijdschrift:

Circulation

jaargang:

2004;109:672-693

opmerkingen:

De link verwijst naar de volledige tekst van dit artikel.

Circulation is een wetenschappelijk uitgave van de American Heart Association.

 

titel:

Effects of oils rich in eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids on immune cell composition and function in healthy humans.

auteurs:

Kew S, Mesa MD, Tricon S, Buckley R, Minihane AM, Yaqoob P.

tijdschrift:

American Journal of Clinical Nutrition

jaargang:

2004 Apr;79(4):674-81

opmerkingen:

De link verwijst naar een abstract van dit onderzoek.

De auteur is verbonden aan the University of Reading.

 

titel:

LDL cholesterol-raising effect of low-dose docosahexaenoic acid in middle-aged men and women.

auteurs:

Theobald HE, Chowienczyk PJ, Whittall R, Humphries SE, Sanders TA

tijdschrift:

The American Journal of Clinical Nutrition

jaargang:

2004 Apr;79(4):558-63

opmerkingen:

De link verwijst naar een abstract van dit onderzoek.

De auteurs zijn verbonden aan King’s College London.

 

titel:

Omega 3 fatty acids and cardiovascular disease—fishing for a natural treatment.

auteurs:

Jehangir N Din, David E Newby, Andrew D Flapan

tijdschrift:

BMJ (British Medical Journal)

jaargang:

2004;328:30-35 (3 January),

opmerkingen:

De link verwijst naar de volledige tekst van dit artikel.

De auteurs zijn verbonden aan de University of Edinburgh en de Royal Infirmary of Edinburgh.

Het betreft een review-artikel waarin een overzicht wordt gegeven van de huidige stand van zaken op het gebied van onderzoek en kennis over het verband tussen visconsumptie, omega-3 vetzuren en hart- en vaatziekten.

Het artikel is goed leesbaar voor de geïnformeerde leek en valt aan te bevelen als inleiding in dit onderwerp.

 

 

2003

 

titel:

Opposing effects of dietary n-3 and n-6 fatty acids on mammary carcinogenesis: The Singapore Chinese Health Study.

auteurs:

Gago-Dominguez M, Yuan JM, Sun CL, Lee HP, Yu MC

tijdschrift:

British Journal of Cancer

jaargang:

2003 Nov 3;89(9):1686-92

opmerkingen:

De link verwijst naar een abstract van dit onderzoek.

De auteurs zijn verbonden aan the Keck School of Medicine of the University of Southern California.

 

titel:

The effects of dietary fatty acid supplementation on endothelial function and vascular tone in healthy subjects.

auteurs:

Khan F, Elherik K, Bolton-Smith C, Barr R, Hill A, Murrie I, Belch JJ.

tijdschrift:

Cardiovascular Research

jaargang:

2003 Oct 1;59(4):955-62

opmerkingen:

De link verwijst naar een abstract van dit onderzoek.

De auteurs zijn verbonden aan the University of Dundee.

 

titel:

Fish consumption is associated with lower heart rates.

auteurs:

Dallongeville J, Yarnell J, Ducimetiere P, Arveiler D, Ferrieres J, Montaye M, Luc G, Evans A, Bingham A, Hass B, Ruidavets JB, Amouyel P

tijdschrift:

Circulation

jaargang:

2003 Aug 19;108(7):820-5

opmerkingen:

De link verwijst naar een abstract van deze studie.

De auteurs zijn verbonden aan Institut Pasteur de Lille.

 

titel:

Essential fatty acids and the brain.

auteur:

Haag M

tijdschrift:

The Canadian Journal of Psychiatry

jaargang:

2003 Apr;48(3):195-203

opmerkingen:

De link verwijst naar een abstract van dit onderzoek.

De auteur is verbonden aan the University of Pretoria.

 

 

2002

 

titel:

Fish Consumption, Fish Oil, Omega-3 Fatty Acids, and Cardiovascular Disease (AHA Scientific Statement)

auteurs:

Penny M. Kris-Etherton; William S. Harris; Lawrence J. Appel

tijdschrift:

Circulation

jaargang:

2002;106:2747

opmerkingen:

De link verwijst naar de volledige tekst van dit artikel.

Circulation is een wetenschappelijk uitgave van de American Heart Association.

Dit is een update van een artikel: Stone NJ. Fish consumption, fish oil, lipids, and coronary heart disease. Circulation. 1996; 94: 2337–2340. De reden voor de update zijn belangrijke nieuwe bevindingen en onderzoeksresultaten over de heilzame effecten van omega-3 vetzuren op hart- en vaatziekten.

 

titel:

Fish and omega-3 fatty acid intake and risk of coronary heart disease in women.

auteurs:

Hu FB, Bronner L, Willett WC, Stampfer MJ, Rexrode KM, Albert CM, Hunter D, Manson JE.

tijdschrift:

The Journal of the American Medical Association (JAMA)

jaargang:

2002 Apr 10;287(14):1815-21

opmerkingen:

De link verwijst naar een abstract van het artikel.

Het onderzoek is uitgevoerd door Department of Nutrition, Harvard School of Public Health in Boston.

Het betreft een grootschalig onderzoek onder meer dan 80.000 verpleegkundigen (onderdeel van de Nurses’ Health Study) naar de relatie tussen visconsumptie en hart- en vaatziekten en sterfte hieraan. De conclusie van het onderzoek: “Among women, higher consumption of fish and omega-3 fatty acids is associated with a lower risk of CHD (coronary heart disease), particularly CHD deaths.”

 

 

2000

 

titel:

Dyslexia in adults is associated with clinical signs of fatty acid deficiency.

auteurs:

K. E. Taylor, C. J. Higgins, C. M. Calvin, J. A. Hall, T. Easton, A. M. McDaid and A. J. Richardson

tijdschrift:

Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids

jaargang:

Volume 63, Issues 1-2 , July 2000, Pages 75-78

opmerkingen:

De link verwijst naar een abstract van dit artikel (klik op Science Direct).

De auteurs zijn verbonden aan University Laboratory of Physiology, Oxford en aan the Imperial College London.

 

 

1998

 

titel:

Effects of highly purified eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid on hemodynamics in humans.

auteurs:

Grimsgaard S, Bonaa KH, Hansen JB, Myhre ES

tijdschrift:

American Journal of Clinical Nutrition

jaargang:

1998 Jul;68(1):52-9

opmerkingen:

De link verwijst naar de complete tekst van het artikel in pdf-formaat.

De auteurs zijn verbonden aan Universitetet i Tromsø in Noorwegen.