• 14 MAR 16

    ‘Omega-3-vetzuren verlagen kans op borstkanker bij vrouwen met obesitas’

    Het is goed mogelijk dat omega-3-vetzuren ervoor zorgen dat de kans op borstkanker bij vrouwen met obesitas verlaagd wordt. Uit onderzoek van het Amerikaanse Penn College in Pennsylvania is gebleken dat omega-3-vetzuren een positieve bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van borstkanker, zo meldt Medical News Today. Volgens de onderzoekers is bewezen dat het borstweefsel bij

    Read more →
    • 22 FEB 16

    Omega-3 vetzuren voor depressie bij MS: Een gerandomiseerd pilot onderzoek

    MS (multiple sclerosis) is het meest voorkomende chronische verlammingssyndroom in het centrale zenuwstelsel bij volwassenen. Depressie komt vaak voor bij mensen met MS, ongeveer 50-60% van de patiënten. Nieuw onderzoek naar unipolaire depressie laat een verbetering van de depressieve symptomen zien wanneer omega-3 vetzuren samen met antidepressiva wordt aangeboden. Het doel van deze studie is

    Read more →
    • 22 FEB 16

    Lange-keten omega-3 vetzuren en de hersenen: een overzicht van onafhankelijke en gedeelde effecten van EPA, DPA en DHA

    Omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren hebben neuro beschermende eigenschappen en zijn mogelijk een behandeling voor verschillende neurodegeneratieve en neurologische ziektebeelden. Er is echter te weinig onderscheid gemaakt tussen de verschillende omega-3 vetzuren en de effecten zijn toegewezen aan de vetzuren als geheel. Het bewijs voor de unieke effecten van EPA, DHA en recentelijk DPA is echter

    Read more →
    • 04 FEB 16

    Portie vis per week verlaagt risico op dementie

    Het eten van minstens één portie vis per week verlaagt het risico op de ziekte van Alzheimer en aandoeningen die te maken hebben met dementie. “Dit is de eerste studie waarin we daadwerkelijk de hersenen van proefpersonen hebben kunnen onderzoeken op aanwezigheid van markers van dementie en ziekte van Alzheimer”, aldus onderzoeker Ondine van de Rest

    Read more →
    • 11 JAN 16

    Omega 3-visvetzuren in erytrocyten

    Een verhoging van de concentraties omega 3-visvetzuren in de rode bloedcellen kan zorgen voor een significant beter spelling- en concentratievermogen. Aan de studie namen negentig kinderen deel. Ze werden willekeurig in drie groepen verdeeld en kregen in willekeurige volgorde een supplement met een hoge dosis EPA (1109 mg EPA en108 mg DHA), DHA (264 mg

    Read more →
    • 11 JAN 16

    Adequate omega 3-status voorkomt infarct

    Ouderen met een adequate omega 3-visvetzuurstatus hebben minder kans op kleine herseninfarcten. In de Cardiovascular Health Study kregen 3660 vijfenzestigplussers tussen 1992 en 1994 een MRI-scan van de hersenen. Van hen ondergingen 2313 personen na vijf jaar opnieuw een MRI-scan. Deelnemers die in het verleden een infarct hadden doorgemaakt, werden uitgesloten van deelname. In het

    Read more →
    • 11 JAN 16

    DHA beschermt tegen alcoholmisbruik

    Het omega 3-vetzuur DHA (docosahexaeenzuur) beschermt hersencellen tegen de negatieve gevolgen van overmatig alcoholgebruik. Dit blijkt uit een dierstudie die gepresenteerd werd tijdens het veertiende jaarcongres van de European Society for Biomedical Research on Alcoholism. Onderzoekers van de Loyola University Chicago Stritch School of Medicine voegden aan celculturen bestaande uit hersencellen van ratten alcohol toe

    Read more →
    • 11 JAN 16

    Visolie zinvol bij reumabehandeling

    Een hoge dosis visolie versterkt het effect van de standaardbehandeling van reuma. Dit blijkt uit een studie waaraan 139 patiënten deelnamen die niet langer dan een jaar reuma hadden. De patiënten werden reeds behandeld met een combinatie van methotrexaat, sulfasalazine en hydroxychloroquine. Daarnaast kregen ze foliumzuur, omdat methotrexaat interfereert met het foliumzuurmetabolisme. Ze werden willekeurig

    Read more →
    • 11 JAN 16

    Vis vermindert risico op depressies bij vrouwen

    Twee keer per week vis eten vermindert het risico op een depressie bij vrouwen met 25 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van het Menzies Research Institute. Het team volgde gedurende vijf jaar meer dan 1400 mannen en vrouwen van 26 tot 36 jaar. De deelnemers hielden bij wat ze aten, waaronder welke soorten vis.

    Read more →
    • 11 JAN 16

    Groningse onderzoekster: Goede vetten voor baby’s helpen obesitas te voorkomen

    Meer omega 3-vetzuren en minder linolzuur in de voeding van zuigelingen en jonge kinderen beschermt ze tegen overgewicht op latere leeftijd.   Dat laat het proefschrift van Annemarie Oosting van het Universitair Medisch Centrum Groningen zien. Oosting onderzocht in een muizenmodel de invloed van vetzuren in de voeding. Ze concludeert dat kleine veranderingen in de

    Read more →
    • 11 JAN 16

    Omega-3 gunstig bij obesitas

    Suppletie met omega 3-visvetzuren heeft een gunstig effect op de bloedvaten van personen met obesitas. Er namen 15 mannen en 14 vrouwen aan de studie deel. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 44 jaar en hadden obesitas. In willekeurige volgorde kregen ze gedurende twaalf weken dagelijks een supplement met omega 3-visvetzuren (2 gram per dag)

    Read more →
    • 11 JAN 16

    Apenbrein of humaan brein? DHA maakt het verschil

    Een hoge inname van het omega 3-visvetzuur DHA leidt bij makaken tot een gestructureerd brein. Dit concluderen wetenschappers in de Journal of Neuroscience. De onderzoekers vergeleken het brein van apen die vanaf de geboorte het omega 3-visvetzuur DHA kregen met dat van apen die dit visvetzuur niet standaard kregen. Ze maakten hierbij gebruik van MRI-scans.

    Read more →
    • 01 JAN 14

    Afvallen met DHA?

    Suppletie met het omega 3-visvetzuur DHA kan mogelijk helpen afvallen. Aan de studie namen 27 vrouwen met overgewicht deel. Ze kregen gedurende twaalf weken dagelijks een capsule met DHA (suppletiegroep) of een capsule met oliezuur (placebogroep). Aan het begin en einde van de studie werd het lichaamsgewicht, BMI, vetpercentage en de vetvrije massa gemeten. Tevens

    Read more →
    • 01 JAN 14

    Omega-3 gunstig bij prostaatkanker

    Een vetarm voedingspatroon in combinatie met suppletie van omega 3-visvetzuren is gunstig bij mannen met prostaatkanker. De wetenschappers analyseerden opnieuw de gegevens van een studie die in 2011 was uitgevoerd. Tijdens deze studie bleek dat een vetarm dieet in combinatie met visoliesuppletie gedurende vier tot zes weken de groei van tumorcellen remde. De dagelijkse suppletie

    Read more →
    • 24 SEP 12

    Visoliesuppletie remt celveroudering

    Wetenschappers van de Ohio State University College of Medicine hebben vastgesteld dat suppletie met omega-3 vetzuren een gunstig effect heeft op de lengte van telomeren in leukocyten en de veroudering van deze immuuncellen kan remmen. Telomeren zijn stukjes DNA-keten die zich aan het uiteinde van chromosomen bevinden en die korter worden naarmate de cel zich

    Read more →
    • 07 JAN 10

    Jonger door omega-3 en groene thee

    20 januari 2010 Volgens onderzoekers van de Universiteit van Californië houdt een hoge omega-3 (EPA, DHA) inname verband met een lagere biologische leeftijd. Zij onderzochten de snelheid waarmee de lengte van DNA-telomeren afneemt bij mensen met hoge EPA- en DHA-waarden. De lengte van telomeren is volgens wetenschappers een marker voor de biologische leeftijd. Aan het

    Read more →
    • 07 JAN 10

    Omega-3 EPA en DHA tegen oxidatieve stress

    23 juni 2010 Het effect van de omega-3 vetzuren EPA en DHA lijkt gedeeltelijk het gevolg te zijn van hun vermogen om oxidatieve stress te verminderen, zo stelt nieuw onderzoek. Oxidatieve stress wordt geassocieerd met een verhoogde kans op kanker, Alzheimer en hart- en vaatziekten. Voorheen werd gedacht dat omega-3 vetzuren de mate van oxidatieve

    Read more →
    • 07 JAN 10

    Margarine met Omega-3 werkt niet

    29 augustus 2010 Nieuw onderzoek van de Universiteit van Wageningen wijst uit dat inname van een lage dosis omega-3 vetzuren (EPA, DHA, ALA), als toevoeging aan margarine, herhaling van ernstige gevallen van hart- en vaatziekten niet kan voorkomen. Bij dit onderzoek kregen de proefpersonen margarine (van Becel producent Unilever) verrijkt met een lage dosis EPA/DHA,

    Read more →
    • 07 JAN 09

    Verhouding omega-3/6 en darmziekten

    30 juli 2009 Uit de analyse van de voedingsgewoonten van meer dan 200.000 mensen uit Groot Brittanië, Zweden, Denemarken, Duitsland en Italië blijkt dat mensen met een lage inname van omega-3 en een hoge inname van omega-6 een grotere kans hebben op het ontwikkelen van de darmaandoening colitis ulcerosa. Dit komt overeen met de observatie

    Read more →
    • 07 JAN 09

    Omega-3 en een gezond gewicht

    30 juli 2009 Een hogere omega-3 inname houdt mogelijk verband met een lager (gezonder) lichaamsgewicht. Mensen met overgewicht of obesitas hebben gemiddeld aanzienlijk lagere omega-3 bloedwaarden, zo blijkt uit onderzoek. In dit onderzoek kan niet met zekerheid worden bepaald of het verband tussen omega-3 bloedwaarden en lichaamsgewicht causaal (oorzaak-gevolg) is of correlatief (samenhang, maar niet

    Read more →
    • 07 JAN 09

    Omega-3 DHA verbetert geheugen

    17 augustus 2009 Dat het omega-3 vetzuur EPA een gunstige invloed heeft op ons concentratievermogen en geheugen, was al langer bekend, maar nu blijkt ook DHA een positieve werking te hebben op ons geheugen. Bij onderzoek met 485 proefpersonen werd het effect op het geheugen onderzocht van 900 mg DHA per dag gedurende een half

    Read more →
    • 07 JAN 09

    Overbevissing

    23 september 2009 Minder dan één procent van de visvangst komt in visolie-supplementen terecht. In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht, zal overbevissing alleen afnemen als mens en huisdier minder vlees en kweekvis gaan eten. Vlees en kweekvis de oplossing? Resoluut voor vlees of gekweekte vis kiezen om het probleem van overbevissing op te lossen

    Read more →
    • 07 JAN 09

    Omega-3 EPA en DHA voor de nieren

    28 september 2009 De omega-3 vetzuren EPA en DHA in visolie hebben een positieve invloed op de nieren en verlagen de bloeddruk en hartslag bij chronische nierziekten, zo blijkt uit dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek gepubliceerd in de Journal of Hypertension. Afhankelijk van de ernst van de nierziekte bestaat een 2 tot 50 maal grotere kans op

    Read more →
    • 07 JAN 09

    Mediterraan dieet geeft minder kans op depressie

    6 oktober 2009 Uit een groot Spaans onderzoek met meer dan 10.000 deelnemers is gebleken dat de mensen wiens voedingspatroon het meest mediterraan was 25 tot 50% minder kans op een depressie hadden. Een mediterraan dieet wordt gekenmerkt door veel fruit en groente, noten en olijfolie en meer vis dan vlees. Een dergelijk dieet leidt

    Read more →
    • 07 JAN 09

    EPA en DHA de beste bescherming voor het hart

    10 november 2009 Hoge doses van de omega-3 vetzuren EPA en DHA uit visolie zijn de beste bescherming voor het hart. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert iedereen om minstens 450 mg van deze vetzuren binnen te krijgen, maar uit onderzoek blijkt dat mensen met bestaande hart- en vaatziekten er goed aan doen om ten minste 800

    Read more →
    • 07 JAN 08

    DHA vertraagt Alzheimer

    28 januari 2008 Supplementen met DHA omega-3 vetzuren kunnen enzym levels verlagen die in verband worden gebracht met de ziekte van Alzheimer, zo luidt de conclusie van een nieuw onderzoek op de Universiteit van Californië, UCLA. De UCLA onderzoekers ontdekten dat het visolie/algen vetzuur DHA de productie van LR11 verhoogt, een eiwit dat nodig is

    Read more →
    • 07 JAN 08

    EPA omega-3 visolie bij vetrijke maaltijd

    28 januari 2008 Inname van het omega-3 vetzuur EPA (eicosapentaeenzuur) uit visolie bij een vetrijke maaltijd gaat de negatieve effecten op hart en bloedvaten tegen, zo luidt de conclusie van een nieuw onderzoek. Een verhoogde inname van EPA en DHA werd al in verband gebracht met een regelmatig hartritme, een kleinere kans op een tweede

    Read more →
    • 07 JAN 08

    EPA net zo effectief als fluoxetine (Prozac) bij depressie

    26 februari 2008 Uit een recent onderzoek, uitgevoerd in het Universiteitsziekenhuis in Teheran is gebleken dat een behandeling van depressieve patienten met 1000 mg van het omega-3 vetzuur EPA per dag even goed werkte als een behandeling met het veelgebruikte antidepressivum Prozac. De combinatie van 1000 mg EPA en Prozac werkte nog beter. Het onderzoek

    Read more →
    • 07 JAN 08

    Visolie EPA en slokdarmkanker

    28 april 2008 Nieuw onderzoek toont aan dat het omega-3 vetzuur EPA uit visolie de kans op slokdarmproblemen en slokdarmkanker mogelijk verkleint. Het omega-3 vetzuur EPA verbetert bij mensen met een Barrett-slokdarm de vetzuursamenstelling van de slokdarm. Een Barrett-slokdarm is een afwijking van het slijmvlies van de slokdarm als gevolg van oprispend maagzuur. De Barret-slokdarm

    Read more →
    • 07 JAN 08

    Visolie EPA tegen depressie

    13 mei 2008 Hogere bloedwaarden van het omega-3 vetzuur eicosapentaeenzuur (EPA) verlagen mogelijk de ernst van depressie, zo suggereert nieuw onderzoek uit Frankrijk. Onderzoek onder 1390 proefpersonen uit Bordeaux in Frankrijk toont dat de EPA niveaus bij mensen met depressie bijna 16 procent lager zijn dan bij mensen zonder symptomen van depressie. De resultaten van

    Read more →
    • 07 JAN 08

    Onderzoek Consumentenbond

    21 juli 2008 De goedkoopste visolie is de beste! Tenminste, zo luidt de conclusie van de meest recente ‘test’ van de Consumentenbond. In de laatste uitgave van de Consumentengids, het maandelijkse tijdschrift van de Consumentenbond, worden verschillende visolie-merken met elkaar vergeleken. 450 mg is de dagdosis gebaseerd op het advies van de Gezondheidsraad en het

    Read more →
    • 07 JAN 08

    EPA visolie (PLUSEPA) bij ADHD

    27 augustus 2008 EPA bij ADHD ADHD is één van de vele aandoeningen die voornamelijk het gevolg zijn van een tekortschietend dieet. Visolie is van groot belang bij de behandeling van ADHD, naast verbetering van de voeding. Visolie verbetert de omega-3/omega-6 verhouding, een verhouding die bij bijna de gehele westerse bevolking ver doorgeschoten is naar

    Read more →
    • 07 JAN 08

    Zuiverheid van Visolie

    7 november 2008 De laatste tijd is er veel te doen over de zuiverheid van vis en visolie. Onder andere het Algemeen Dagblad en de TV-programma’s Radar en Kassa besteedden er aandacht aan. Hoe zit het nou met vis en visolie? Is het echt zo gevaarlijk en slecht voor de visstand als de Ambassadeur van

    Read more →
    • 07 JAN 07

    DHA tegen overgewicht

    12 januari 2007 Het omega-3 vetzuur docosahexaeenzuur (DHA) onderdrukt de ontwikkeling van vetcellen ´in vitro´ en kan leiden tot vermindering van lichaamsvet, aldus Amerikaanse onderzoekers. Visolie en andere omega-3 rijke bronnen toonden voorheen al een verlagende werking op het vetpercentage bij knaagdieren, maar het mechanisme dat hieraan ten grondslag ligt, was nog niet bekend. Ook

    Read more →
    • 07 JAN 07

    Visolie geeft statines een boost

    04 april 2007 JELIS-study Uit de resultaten van de ´Japan EPA Lipid Intervention Study´ (JELIS) blijkt dat het omega-3 vetzuur EPA (eicosapentaeenzuur) uit visolie gebruikt kan worden als aanvulling op statines voor een grotere bescherming tegen hart- en vaatziekten. Dit is het eerste grote lange termijn onderzoek naar de invloed van visolie op hart- en

    Read more →
    • 07 JAN 07

    Omega-3 vergroot hersenen

    13 april 2007 Omega-3 vetzuren uit vette vis zoals zalm zorgen voor een toename van het hersenvolume in gebieden van de hersenen die een grote rol spelen in de gemoedstoestand en het gedrag, zo luidt de conclusie van een onderzoek op de Universiteit van Pittsburgh. Dieronderzoek had aangetoond dat het verhogen van de omega-3 inname

    Read more →
    • 07 JAN 07

    Omega-3 vetzuren beschermen tegen maculadegeneratie

    21 juni 2007 Een hogere omega-3 vetzuur inname blijkt samen te hangen met een kleinere kans op maculadegeneratie, zo is te lezen in de mei 2007 uitgave van ‘Archives of Ophthalmology’, een uitgave van de ‘American Medical Association’. Leeftijdsgebonden maculadegeneratie is de sterke achteruitgang van de macula (gele vlek) dat kan leiden tot verlies van

    Read more →
    • 07 JAN 07

    Omega-3 vetzuren uit visolie remmen darmkanker

    21 augustus augustus 2007 Hoewel een hoge vetinname geassocieerd wordt met een verhoogde kans op kanker, concludeert recent onderzoek dat een hogere inname van omega-3 vetzuren uit visolie juist beschermt tegen colorectale (dikke darm-)kanker. De beschermende werking bleek af te hangen van de dosis: hoe hoger de inname van EPA en DHA uit visolie, hoe

    Read more →
    • 07 JAN 07

    Nieuwe onderzoeken: psychiatrie-review en vis tijdens de zwangerschap

    28 oktober 2007 Een review-onderzoek waarin epidemiologische, experimentele en klinische onderzoeken over het gebruik van omega-3 vetzuren bij psychiatrische ziektebeelden werden bekeken. Met aanbevelingen voor verder onderzoek. Een Brits onderzoek naar de invloed van visconsumptie door zwangere vrouwen op de ontwikkeling van hun kinderen: hoe meer vis er was gegeten hoe beter kinderen zich bleken

    Read more →
    • 07 JAN 07

    Visolie in de pers

    29 oktober 2007 In het Reformatorisch Dagblad: een duidelijke uitleg over de geschiedenis, rol en functies en de inzet van omega-3 vetzuren. Door de huis- en orthomoleculaire geneeskundig arts Dr. Baan: “dagelijkse capsule visolie geen probleem“. Een overzichtsartikel in de Ode onder de titel Breinvoedsel.

    Read more →
    • 07 JAN 06

    Wat eet Nederland?

    29 januari 2005 In opdracht van Unilever heeft onderzoeksbureau Marketresponse op 12 januari 2005 aan 20.000 Nederlandse huishoudens rond etenstijd een enquete over de maaltijd van die avond uitgereikt. 5.000 vragenlijsten werden beantwoord en opgestuurd. Een relevante (omega-3) greep uit de resultaten: Slechts bij 6% van de ondervraagde huishoudens werd vis gegeten. Aangezien in lang

    Read more →
    • 07 JAN 06

    Prof. dr. Maes in de Humo: “alle psychische aandoeningen zijn lichamelijk. Honderd procent”

    12 maart 2005 In Humo nr. 9 (1 maart 2005) wordt de Belgische neuropsychiater prof. dr. Michaël Maes geïnterviewd. Het belangrijkste onderwerp is de rol van omega-3 vetzuren en de preventieve en therapeutische rol van deze stoffen. Maes: “omega-3 vetzuren zijn fundamenteel voor de opbouw van ons lichaam. Als je een tekort hebt, worden de

    Read more →
    • 07 JAN 06

    VPRO´s Tegenlicht over veroudering: belang visolie

    21 maart 2005 Thema-programma over veroudering en in het bijzonder over de m.n. Amerikaanse medische, wetenschappelijke en commerciële inspanningen om iets tegen de veroudering te doen. Anti-aging deskundige Dr. Alan Mintz: “Na de voortplanting takelen we stapje voor stapje af. Wij willen die aftakeling zoveel mogelijk beperken zowel qua tijd als qua gevolgen om de

    Read more →
    • 07 JAN 06

    Essentiële mix

    29 maart 2005 Omega-3 en omega-6 vetzuren kunnen depressie, hartaandoeningen en kanker helpen voorkomen. Mits je weet hoe je ze moet innemen, zo verklaart Harriet Griffey Terwijl de zoveelste studie toont dat het eten van vis goed voor je is (deze keer kunnen omega-3 essentiële vetzuren helpen stress te lijf te gaan), kan je je

    Read more →
    • 07 JAN 06

    TV-kok Jamie Oliver zet gezond eten op de agenda in UK

    11 april 2005 De Engelse TV-kok Jamie Oliver heeft de afgelopen tijd in zijn veelbekeken tv-serie over koken en eten veel aandacht geschonken aan de noodzaak van gezonde voeding en meer in het bijzonder de voeding die de Engelse jeugd tot zich neemt en op scholen verkrijgbaar is. Engeland heeft van alle Europese landen de

    Read more →
    • 07 JAN 06

    Zijn omega-3 vetzuren effectiever dan statines?

    11 april 2005 Een systematische review van gerandomiseerde klinische onderzoeken heeft aangetoond dat omega-3 vetzuren effectiever zijn dan statines in zowel het verminderen van hart- en vaatziekten gerelateerde sterfte als totale sterfte. Deze studie bevestigt de goed gedocumenteerde waarde van omega-3 vetzuren voor de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten. Het geeft ook de

    Read more →
    • 07 JAN 06

    Gedrags- en leerstoornissen

    mei 2005 Nieuw onderzoek toont een verband tussen voeding en de behandeling van gedrags- en leerstoornissen. Mei dit jaar eindigde een onderzoek aan de universiteit van Oxford, Engeland, naar de invloed van vetzuren op de symptomen van ´developmental coordination disorder´ (DCD), ook bekend als dyspraxie. Veel kinderen met deze stoornis vertonen eveneens gedrag dat thuishoort

    Read more →
    • 07 JAN 06

    Nieuwslicht: Simon Rozendaal over omega-3 vetzuren

    Vara uitzending Nieuwslicht van 6 mei 2005 Simon Rozendaal, wetenschapsjournalist Elsevier Paul witteman: “Simon heeft de wetenschapsbladen bij zich en gelezen en wat heb je eruit gehaald”? Simon Rozendaal: “Een leuk verhaal uit de nieuwe ´Scientist´, bemoedigend. Onderzoekers uit Louisiana in Amerika die hebben gevonden dat de zogenaamde omega-3 vetzuren beschermen tegen borstkanker. Ik moet

    Read more →
    • 07 JAN 06

    NOVA over Dr. David Servan-Schreiber

    25 juni 2005 NOVA over Dr. David Servan-Schreiber Een interview met en rapportage rondom de Franse psychiater David Servan-Schreiber en zijn nieuwste boek Uw brein als medicijn. Website: NOVA

    Read more →
    • 07 JAN 06

    Junkfood zal worden verbannen uit scholen in Engeland

    Eten rijk aan vet, zout en suiker zal worden verbannen uit maaltijden en snoepautomaten in Engelse scholen. Verkoop van chocolade, chips en frisdrank uit automaten zal niet meer zijn toegestaan. Het panel dat gaat bepalen welke producten verkocht mogen worden is opgezet na een campagne van TV kok Jamie Oliver om de schoolmaaltijden te verbeteren.

    Read more →
    • 07 JAN 06

    Vet eten voor een goede gemoedstoestand

    oktober 2005 Vet eten voor een goede gemoedstoestand. Zouden we depressie als gevolg van Type 2 diabetes kunnen behandelen en voorkomen met behulp van omega-3 vetzuren? Een overzicht van het bewijs Doelen Er zijn sterke aanwijzingen dat depressie een veel voorkomende complicatie is bij Type 2 diabetes. Er is echter veel ruimte om de effectiviteit

    Read more →
    • 07 JAN 06

    Vis consumptie door zwangere vrouwen

    3 oktober 2005 Harvard Medical School – Vis consumptie door zwangere vrouwen kan cognitieve functies babies verbeteren Rapport in ´Environmental Health Perspectives´ vindt gezondheidsvoordelen, maar de twijfels over kwikconcentraties blijven bestaan. Recente aanbevelingen door de FDA (food and drug administration) dat zwangere vrouwen de inname van kwikbevattende vis moeten verminderen, zou de onbedoelde consequentie kunnen

    Read more →
    • 07 JAN 06

    BBC2 Horizon – Kan vis mijn kind slim maken?

    6 oktober 2005 We weten dat omega-3 een soort vet is dat essentiëel is voor ons welzijn. Het programma informeert ons dat Oxford University wetenschapper Hugh Sinclair één van de eerste mensen was die zich realiseerden hoe belangrijk deze vetzuren zijn. In 1940 realiseerde hij zich dat de Inuit (eskimo’s) grote hoeveelheden vet aten, maar

    Read more →
    • 07 JAN 06

    Omega-3 vetzuren beïnvloeden stemming, impulsiviteit en persoonlijkheid

    4 maart 2006 Omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren beïnvloeden mogelijk de stemming, persoonlijkheid en het gedrag. Dat is de uitkomst van een studie die vandaag is gepresenteerd door de ‘University of Pittsburgh School of Medicine’ onderzoekers op het 64ste ´Annual Scientific Meeting´ van de ´American Psychosomatic Society´ in Denver. In een studie met 106 gezonde vrijwilligers

    Read more →
    • 07 JAN 06

    Omega-3 vetzuren helpen tegen droge ogen syndroom

    12 maart 2006 Een grotere inname van omega-3 vetzuren leidt tot een afname van het aantal gevallen van het droge ogen syndroom bij vrouwen. Zo luidt de conclusie van onderzoekers van het ´Brigham and Women’s Hospital´ in Boston. Enkele klachten van het droge ogen syndroom (DES, keratoconjunctivitis sicca) zijn branderigheid, jeuk, gevoel van zware oogleden,

    Read more →
    • 07 JAN 06

    Verlaagt het eten van zalm het aantal moorden?

    16 april 2006 De meeste gevangenissen zijn berucht om de kwaliteit van de keuken (behoorlijk slecht) en het gedrag van de bewoners (behoorlijk gewelddadig). Ze zijn daarom de ideale locatie voor het testen van een nieuwe hypothese: dat gewelddadige agressie grotendeels een gevolg is van slechte voeding. Er wordt daarom onderzocht of gevangenen minder gewelddadig

    Read more →
    • 07 JAN 06

    Wees niet misleid door de ´omega-3 oplichting´

    19 april 2006 Enkele weken geleden zijn de resultaten onthuld van een onderzoek naar de invloed van omega-3 vetzuren op onder meer hart- en vaatziekten. De resultaten van dit onderzoek waren minder positief dan verwacht, maar vele media deden daar nog een schepje bovenop door het te doen lijken alsof visolie nergens goed voor is.

    Read more →
    • 07 JAN 06

    Vis, kwik en zwangerschap

    22 april 2006 Dat het eten van vis tijdens en na de zwangerschap goed is voor de geestelijke ontwikkeling van het kind was al bekend, maar de invloed van verontreiniging in die vis op de geestelijke ontwikkeling wat minder. Op de universiteit van Harvard is een onderzoek uitgevoerd naar de invloed van ´schone´ vis en

    Read more →
    • 07 JAN 06

    Visolie kan mogelijk beschermen tegen netvliesdegeneratie

    25 mei 2006 Een artikel gepubliceerd in ´Trends in Neuroscience´ door Nicolas G. Bazan, MD, PhD, Boyd Professor en Director van het ´Neuroscience Center of Excellence´ op het LSU ‘Health Sciences Center’ in New Orleans, gaat over de rol die omega-3 vetzuren in visolie spelen bij het beschermen van cellen in het netvlies tegen degeneratieve

    Read more →
    • 07 JAN 06

    Ontstekingsremmende werking van omega-3 vetzuren in visolie gevolg van verlaging prostaglandines

    25 mei 2006 Er wordt gezegd dat omega-3 vetzuren in visolie bij de mens een ontstekingsremmende en bloedverdunnende werking hebben alsook een gunstige invloed op hartritmestoornissen, maar de biochemische basis voor deze gunstige gezondheidseffecten is niet goed bekend. Nu is er een biochemicus van de Universiteit van Michigan die vertelt dat visolie de productie en

    Read more →
    • 07 JAN 06

    BBC2 Horizon – Kan vis mijn kind slim maken?

    6 oktober 2005 We weten dat omega-3 een soort vet is dat essentiëel is voor ons welzijn. Het programma informeert ons dat Oxford University wetenschapper Hugh Sinclair één van de eerste mensen was die zich realiseerden hoe belangrijk deze vetzuren zijn. In 1940 realiseerde hij zich dat de Inuit (eskimo’s) grote hoeveelheden vet aten, maar

    Read more →
    • 07 JAN 06

    Vis zorgt voor betere motoriek baby

    2 september 2006 Inname van omega-3 vetzuren uit vis tijdens de zwangerschap heeft een positieve invloed op de motoriek van de baby. Zo blijkt uit onderzoek van de werkgroep Early Nutrition and Development van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Aan de hand van de vetzuren in de navelstreng bepaalden zij de inname van meerdere vetzuren

    Read more →
    • 07 JAN 06

    Visolie voor alle schoolkinderen

    2 september 2006 Ministers in Engeland buigen zich over de vraag of schoolkinderen niet standaard visolie en andere voedingsstoffen zouden moeten krijgen. Het aanvullen van de voeding met bijvoorbeeld visolie zorgt voor een verbetering van het gedrag en de studieresultaten. Nu jongeren steeds vaker gezonde volwaardige voeding verruilen voor junkfood wordt deze vraag dan ook

    Read more →
    • 07 JAN 06

    Omega-3 inname gerelateerd aan lagere CRP-waarde

    4 november 2006 Een onderzoek gepubliceerd in de ´American Journal of Clinical Nutrition´ bevestigde een correlatie tussen een hogere inname van omega-3 vetzuren voornamelijk van vis en een reductie van C-reactieve proteïne (CRP), een indicator voor ontstekingen waarvan is gebleken dat het een onafhankelijke risicofactor is voor hart- en vaatziekten en beroerten. De omega-3 vetzuren

    Read more →
    • 07 JAN 06

    Omega-3 vetzuren verminderen kans op kanker

    4 november 2006 Een nieuw onderzoek uitgevoerd door het Karolinska Instituut in Zweden laat zien dat het eten van vette vis, dat meer docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA) (omega-3 vetzuren) bevat dan magere vis, de kans op niercelcarcinoom bij vrouwen sterk verkleint. Het onderzoek is gepubliceerd in de ´Journal of the American Medical Association´ en

    Read more →
    • 07 JAN 06

    Visolie bij babies

    4 november 2006 Uit een klein Deens onderzoek onder 83 babyies van negen maanden oud blijkt dat suppletie met 5 ml visolie per dag resulteert in een hogere concentratie van de lange keten meervoudig onverzadigde vetzuren in de rode bloedlichaampjes. Daarnaast hadden de babyies die de visolie kregen een lagere bloeddruk en een hoger cholesterolgehalte.

    Read more →
    • 07 JAN 06

    Goede voeding is de sleutel tot verlichten depressie

    14 november 2006 Een evenwichtig dieet inclusief visolie kan de symptomen verminderen Onderzoek laat zien dat de combinatie van gezonde voeding, dagelijkse visolie-supplementen en/of drie keer per week vette vis, zoals wilde zalm, sardines of verse tonijn, depressieve symptomen kan verlichten. Het onderzoek is gepubliceerd in de decemberuitgave van ´Nutrition & Dietetics´, het officiële tijdschrift

    Read more →
    • 07 JAN 06

    Anti-Alzheimer mix

    18 december 2006 Een aantal klinieken gaat een drankje testen dat het verloop van de ziekte van Alzheimer gunstig zou moeten beïnvloeden. Het drankje dat een mix bevat van onder andere omega-3 vetzuren, choline en uridine zal aan ruim tweehonderd mensen worden gegeven in drie Alzheimercentra in Nederland en nog enige klinieken in Nederland, België

    Read more →
    • 07 JAN 05

    CNN-artikel: studie toont vis-eters blijven scherper

    10 oktober 2005 Studie: Vis-eters blijven scherper met het ouder worden Onderzoekers zeggen dat één vismaaltijd per week de aftakeling met 10 procent afremt. Tenminste één keer in de week vis eten is goed voor de hersenen. Het vertraagt leeftijdsgerelateerde aftakeling met het equivalent van drie tot vier jaar, suggereert een studie. Het onderzoek levert

    Read more →
    • 07 JAN 04

    Vis houdt hersenen fit

    24 maart 2004 Uit onderzoek van Professor Michael Maes van de universiteit van Maastricht en professor Armand Christophe van de universiteit van Gent is gebleken dat een hoog EPA-gehalte een gunstige invloed heeft bij mensen die problemen hebben met hun geestelijke gezondheid en met gemoedsstoringen. Volgens professor Maes kun je de hersenen met een auto

    Read more →
    • 07 JAN 04

    Nederlanders eten meer vis

    7 april 2004 Nederlanders hebben in 2003 13% meer vis, schaal- en schelpdieren gegeten dan in 2002. Het meest populair zijn garnalen, mosselen, gerookte zalm en vis uit de diepvries. In totaal werd er voor 365 miljoen euro uitgegeven aan vis. Bronnen: NRC Handelsblad (artikel staat niet op de website, op 7 april 2004 in

    Read more →
    • 07 JAN 04

    Conferentie: voeding en gezondheid

    2 juni 2004 Van 9 tot 12 juni wordt in Athene voor de 5e keer de ´International Conference on Nutrition and Fitness´ gehouden. De conferentie is primair bedoeld voor onderzoekers, artsen en beleidsmakers. Voorzitter van de conferentie is Artemis P. Simopoulos, M.D., o.a. auteur van ´The Omega Diet´. De opening van de conferentie zal worden

    Read more →
    • 07 JAN 04

    Congres ISSFAL

    2 juni 2004 Van 27 juni tot 1 juli wordt in Brighton (UK) voor de 6e keer het internationale congres van de International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids (ISSFAL) gehouden. Een groot deel van de lezingen en presentaties gaat over de rol die omega-3 vetzuren spelen bij het functioneren van ons

    Read more →
    • 07 JAN 04

    Goedkoper voedsel slecht voor gezondheid

    23 juli 2004 De Wereldgezondheidsorganisatie heeft onlangs alarm geslagen over de sterke toename van overgewicht en obesitas in de rijke landen. Die ´epidemie´ leidt tot meer gevallen van diabetes type 2 en bevordert bovendien hart- en vaatziekten en kanker. Voornaamste oorzaken: mensen en vooral kinderen bewegen steeds minder en eten steeds ongezonder. Meer speciaal: zij

    Read more →
    • 07 JAN 04

    Vitaminen en mineralen maken mens rustiger

    28 juli 2004 “Zinloos geweld zou sterk afnemen als iedereen de juiste voeding tot zich zou nemen. Er bestaat een verband tussen voeding en gedrag”, aldus Gert Schuitemaker, apotheker en voedingsdeskundige. Volgens Schuitemaker werken hersenen veel beter bij gezonde voeding. Voedingsonderzoeker Marianne Geleijnse van de Universiteit van Wageningen is het met Schuitemaker eens. “Als alle

    Read more →
    • 07 JAN 04

    Tijdschrift Ortho nr. 5

    oktober 2004 In oktober 2004 is nr. 5 van Ortho, tijdschrift voor voeding en gezondheid verschenen. Het thema van dit nummer zijn gezondheid en geneeskunde vanuit evolutionair perspectief. Ook de visolie komt aan bod, o.a. in het artikel ´De evolutionaire noodzaak van vitamine V(is)´: (..) “De consequentie is dat vette vis ook anno 2004 voor

    Read more →